Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Biegunka, śluz i krew stolcu, kłucie w brzuchu

Gość taki_jeden

Rekomendowane odpowiedzi

Gość taki_jeden

Dzień dobry, Mój problem jest następujący - od około dwóch lat zauważałem u siebie problemy z jelitami - coś jakby drażliwe jelito = często z rana, przed szkołą musiałem biec do toalety bo aż brzuch bolał i pojawiały się brzydkie wzdęcia/gazy. w toalecie była biegunka i po tym już czułem się dobrze. Niestety ostatnio - około 1.5 tygodnia temu napadła mnie podobna biegunka, tym razem w stolcu była domieszka krwi i śluzu, co mnie trochę przeraziło. Potem przez 3 dni miałem taką biegunkę i od tamtej pory zdarza mi się co jakiś czas widzieć ślady krwi (raczej jasnej) w kale, oraz śluz. Ponadto wcześniej chodziłem do toalety raz na dzień-dwa, a teraz 2-3 razy dziennie. Zrobiłem sobie test w laboratorium na krew utajoną - wyszedł wynik ujemny. Co ciekawe zrobiłem też morfologię krwi (mam porównanie z robioną 1.5 miesiąca temu) i wyszło że większość wskaźników spadła, czasem znacznie (Hemoglobina z 16.8 do 15.3 w 1.5 miesiąca?) . Ponadto odczuwam różnego rodzaju kłucia w brzuchu i czasem wrażliwość żołądka. Często mi się odbija i mam wzdęcia. Ogólnie nie odżywiałem się nigdy szczególnie zdrowo. Ponadto jestem bardzo nerwowy człowiekiem - objawy nerwicowe. A dziś miałem znowu biegunkę (zazwyczaj jest jasnobrązowa). Za trzecim razem poleciało tylko trochę żywoczerwonej krwi i śluzu. Mam 21 lat, bardzo proszę o jakieś informacje, martwię się co to może być - zapalenie jelita? wrzodziejące zapalenie? a może rak (tego się boję najbardziej).

Bez badania trudno określić co może być powodem tychże objawów. Może to być i stan zapalny, i zaburzenia czynnościowe jelit, a nie wykluczony jest i proces nowotworowy. Na podstawie samego opisu objawów nie można postawić diagnozy. Najlepiej, aby w tej sprawie skonsultować się z gastroenterologiem. Zapewne celem dokładnej oceny jelita grubego będzie konieczne wykonanie kolonoskopii. O wszystkim zadecyduje gastroenterolog po badaniu.

Gość taki_jeden

czy często w przypadku nowotworów wychodzi ujemny wynik krwi utajonej? dodam, że zazwyczaj nie widuję krwi. Wydaje mi się też, że kał jakby zmienił swój zapach od tamtego czasu - na jakiś taki ostrzejszy? (ciężko powiedzieć) Zastanawia mnie bardzo ta zmiana morfologii, wyniki są wszystkie w normie, tyle że prawie wszystkie niższe (WBC, RBC, HGB, no wszystko w zasadzie) W przypadku nowotworów WBC rośnie, czy mi się wydaje?

Czy często w przypadku nowotworów wychodzi ujemny wynik krwi utajonej? - opisuje się, że w około 40% W przypadku nowotworów WBC rośnie, czy mi się wydaje? - morfologia krwi (także WBC) nie służy do wykrywania nowotworów, tylko bardzo zaawansowane stadia nowotworów mogą powodować np. anemię, ale raczej nie mają żadnego wpływu na poziom białych krwinek (WBC)