Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Guzki na tarczycy i wynik TSH a menopauza

Gość KH

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 56 lat trzy lata temu wykryto u mnie guzek na tarczycy o średnicy 2milimetrów. Po roku ponownie zrobiłam badania usg guzek urósł o 2 milimetry. Wtedy zrobiłam sobie badania tsh - wyszły w normie (2.789). W lipcu tego roku zrobiłam kolejne badania usg i wyszło, że mam dwa guzki jeden o średnicy 2 milimetrów a drugi o średnicy 8 milimetrów (ograniczony guzek hypoechogeniczny). poszłam do swojego endykrynologa, który postamowił zrobić biopsje i kolejne badanie tsh. Wynik tsh w normie (1,346). Natomiast przy pobraniu próbek do biopsji lekarz powiedział, że jeszcze mam 1,1 cm guzek -zaraz obok tego 8milimetrowego. Troche się zaniepokoiłam. Albo wcześniej go niezauważyli albo tak szybko urósł, jestem trochę zaniepokojona. Ponadto nadmienię, że jestem kobietą w okresie menopauzy, i zauważyłam u siebie objawy nadczynności tarczycy. Ale wyczytałam, że muszę mieć niskie tsh, a mam w normie. Czy okres menopauzy może wpłynąć na tsh??

Nie wiem kto udzielil odpowiedzi, ale napisal bzdury. Ja biorac hormony na tarczyce dostalam miesiaczke ktorej nie mialam od pol roku i dodam, ze pierwsza w zyciu bezbolesna miesiaczke. Wiec jak tarczyca nie ma nic do menopauzy ? Moze jakis lekarz wypowie sie na ten temat. Biorac pod uwage oczywiscie nie tylko to co sie nauczyl na studiach ale rowniez doswiadczenie i relacje pacjentek.

Proszę poczytać sobie na temat samej fizjologii menopauzy, na czym ona polega, jakie hormonu w tym okresie ulegają zaburzeniu oraz poczytać sobie na temat hormonów tarczycy, o ich działaniu, a potem krytykować. Czasami zdarza się przypadkowość pewnych okoliczności i o tym też trzeba wiedzieć, a nie łączyć je bezkrytycznie i uzasadniać pewne fakty.