Gość Justysia Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Od 2 miesięcy mam powiększone węzły chłonne po obu stronach pachwiny oraz za uszami. Martwię się się że moze być to zwiastunem czegoś niedobrego. Mam więc pytanie: czy toxoplazmoza może być tego przyczyną? Miałam toxoplazmozę 2 lata temu gdy zaszłam w ciążę . Całe 9 miesięcy brałam Rewomecynę więc myślałam że sprawa jest załatwiona. Teraz powturzyłam badanie i wyniki są następujące: wynik badania Zakres referencyjny Toxoplazmoza gondoli IgG-ilościowa *650,0 IU/ml *1,0 Toxoplazmoza gondoli IgM-jakościowo dodatni ujemny Czy te wyniki wskazują że jestem w dalszym ciągu chora czy że przechorowałam tę chorobę? Czy jest możliwe że po 2 latach dały o sobie znać z tego powodu węzły chłonne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Toxoplazmoza gondoii IgG-ilościowa *650,0 IU/ml *1,0 - oznacza tylko o przebytym zakażeniu Toxoplazmą, takie przeciwciała typu IgG bardzo długo utrzymują się we krwi czasami przez długie lata ( patrz: http://www.laboratoria24.pl/lab/_badania.php/id/77 ) Toxoplazmoza gondii IgM-jakościowo dodatni ujemny - tego nie rozumiem, gdyż jednoznacznie powinna być odpowiedź dodatni (co oznacza zakażenie aktywne) lub ujemny (czyli brak zakażenia) Proszę o konkretne przesłanie tak jak jest napisane wyniku tego badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Justysia Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Przepraszam , wynik jest następujący: IgG ilościowo- *650,0 IU/ml, IgM Jakościowo- dodatni Identyczne wyniki miałam 2 lata temu gdy byłam w 12 tyg. ciąży. Czy to możliwe abym miała takie same wyniki po takim czasie jeśli byłam leczona Revomecyną przez okres 9 miesięcy.? Czy teraz mogę bezpiecznie zajść w ciąże ? Czy możliwe jest abym z tego powodu miała powiększone węzły chłonne pachwinowe oraz za uszami? Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Czy to możliwe abym miała takie same wyniki po takim czasie jeśli byłam leczona Revomecyną przez okres 9 miesięcy? - niestety to może wskazywać na to, że leczenie antybiotykiem było nieskuteczne i nadal aktywne jest zakażenie Toxoplazmozą Czy teraz mogę bezpiecznie zajść w ciąże ? - radzę raczej z uwagi na te wyniki skonsultować się z ginekologiem, myślę, że może być konieczne ponowne przeleczenie zakażenia Czy możliwe jest abym z tego powodu miała powiększone węzły chłonne pachwinowe oraz za uszami? - być może, może warto byłoby jeszcze w tej sprawie skonsultować się z poradnią chorób zakaźnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ANIA Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Prosze o interpretacje wyniku toxoG TOXOPLAZMOZA IgG .650,0 IU/ml Toksoplazmoza IgM 12,2 C0I WYNIK DODATNI .TO wynki mojego 19-to letniego syna,wezły chłonne pachwinowe obustronnie powiększone, w okolicy tętnicy udowej wezeł chłonny wielkosci 30mm x 28mm. jakie moze byc dalsze postepowanie- leczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi