Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Hipoechogeniczne węzły chłonne o zatartej strukturze w dołach pachowych

Gość Antonina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj byłam na kontrolnym badaniu usg piersi, kontroluje sie co pol roku, kiedys mialam wycinany włókniak. Dzisiajszy opis bardzo mnie zaniepokoił: W obu dołach pachowych widoczne są liczne hipoechogeniczne wezly chlonne o zataretej strukturze, okraglego i owalnego ksztaltu o wilkosci do 14mm, podobne wezly chlonne widoczne sa na szyji po obu stonach ( glownie w czesci dolnej). Robilam badani krwi i usg polroku temu i z krwi wychodzi ze jakbym byla przeziebiona podczas tych badan a z usg polrocznego tez byl wykryty powiekszony wezel chlonny ale jeden, teraz mam ich wiecej. Bardzo sie boje. Co oznaczaja te wyniki ( okolo miesica temu miala mszczpionke przeciw grypie) , od wilu lat biore tebletki antykoncepcyjne, lekarz radiolog napisal ze - wskazana biopsia tych wezlow, czy to konieczne ? bo wczenisej jak byly badania to tez byly powiekszone i powiedizl ze to normalne , taka uroda moja - pomocy !!!

Być może właśnie węzły chłonne są odczynowo zmienione ze względu na przebyte szczepienie przeciw grypie (to bardzo krótki okres od szczepienia i tak może się w tym okresie zdarzyć). Jedyne co jest niepokojącego w wyniku USG to to, że węzły chłonne są o zatartej strukturze co może być podejrzane o proces rozrostowy. Radzę wykonać zalecenia radiologa i poddać się biopsji. Wynik biopsji powinien ewidentnie odpowiedzieć na pytanie z jakiego powodu są powiększone węzły. Ewentualnie można jeszcze poczekać 1-2 miesiące i wykonać kontrolne USG celem oceny w jaki sposób zmieniła się wielkość tychże węzłów.

Byłam u lekarza onkologa i stwierdził ze w piersiach jest wstzko ok, ze tak natura , że wiel kobiet tak ma i żebym sie nie martwiła, ale powiedził że mam na szyji powieksozne wezły i chce jest wyciąc , bedzie malutkie naciecie i sprawdzic, bo podejrzewa ze to sprawy odzwierzęce ( co to znaczy odzwiwrzęce ?????? ) ale napewnoe nie jest to rak. Jezli chodzi o piersi to wstzko pod kontrola i ze ten radiolog co robił USG niebardzo zna sie na rzeczy i żebym tam nie chodziła wiecej. Ale ta szyja ?? nie wiem co to znaczy - prosze o wytłumaczenie słowa *odzwierzece* ? - dziekuje

Nadal czekam na wyniki biopsji, zrobiłam dziaj badniae krwi i wyszedł mi jeden wynik LUC 0,41 a norma to 0,0-0,4 czy to nie sa krwinki białe, czy moge sie martwic ze cos nie tak ? poczytałam w internecie ze jak to jest podwyzszone to moze byc białaczka ale czy 0,01 podwyzszenia to juz źle ? miesiac temu miałam ten wynik 0,34. Prosze o odpowedz, dziekuje. PS. jak moge wykluczyc białaczke jakie badania ?? A moze to ma cos wspolnego z nowotworem ?? obym sie myliła, pozdrawiam

Dziś robiłem USG szyji i wyszły mi cztery powiększone węzły chłonne bez komór wewnętrznych. Jeden jest umiejscowiony na tętnicy szyjnej prawej. Nie wiem co dalej robić ? Czy już panikować czy nie? Może jakiś mądry człowiek postara się odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania ?. Węzły mają od 7mm do 9mm średnicy, Ponad to mam sporego guza tuż pod żuchwą . Podobno to nie od wężłów . Nie wiem co robić