Gość Stefan Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 W USG tradycyjnym przez powłoki brzuszne wszystko jest ok za wyjątkiem takiego wpisu: lewostronny pęcherzyk nasienny o nieanatomicznym kształcie, znacznie powiększony. Ok 7 cm, Co to oznacza? Nic mi nie jest, nic nie boli, funkcje moczowe i płciowe ok. Mam 44 lata. Czy potrzebne dodatkowe badania? Jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Najlepiej w tej sprawie udać się na kontrolę do urologa. On po badaniu bezpośrednim i analizie wyników badań obrazowych powinien zadecydować o dalszym sposobie postępowania. Rzeczywiście pęcherzyk nasienny jest znacznie powiększony być może na tle zapalnym bezobjawowym, ale może być to związane z jego nadmiernym samoistnym rozrostem lub torbielą lub torbielami w nim występującymi. Zapewne trzeba będzie włączyć leki przeciwzapalne i wykonać kontrolę po takim leczeniu ultrasonograficzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stefan Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 A jakie badania należy tu zrobić, aby to wyjasnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Może okazać się konieczne wykonanie jeszcze np. TK miednicy mniejszej. O wszystkim musi zadecydować urolog po badaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stefan Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 A jak bada urolog? Co to jest za badanie bezpośrednie, jak? Czy mogę to zignorować skoro nie mam dolegliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi