Gość Ewa Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Oto mój wynik USG TARCZYCY Płat prawy24x22 x 60 mm, Płat lewy 21x23x60mm, Cieśnina do 7 mm . Tarczyca bez cech wzmożonego ukrwienia miąszu. W tarczycy liczne (po ok.20-30 guzków w każdym z płatów)normoechogeniczne guzki z różnego stopnia zwyrodnieniem płynowym,bez wzmożonego unaczynienia-największy w płacie prawym o wym. ok 9,5x9x11,5mm,w lewym Sred.ok.8,5mm, w ciesni o wym.ok.17x9x16 m.W górnym biegunie płata lewego dwa guzki lito-torbielowate o nieco obniżonej echogeniczności o wym.ok.13,5x10x14,5 mm i śred. ok.6 mm-o nieco wzmożonym wewnętrznym i obwodowym unaczynieniu.Poza tym echogeniczność tarczycy prawidłowa,bez wyrażnych zmian ogniskowych.Okolica naczyń szyjnych bez zmian patologicznych węzłów chłonnych . Z objawów mam czasami lekką duszność i chrypkę.Z poważaniem Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Taki wynik - liczne zmiany guzkowe o różnym typie unaczynienia i struktury wewnętrznej oraz objawy ucisku na nerw krtaniowy (chrypka i duszność) - sugerują leczenie operacyjne. Ostateczną decyzję jednak w tej sprawie powinien podjąć endokrynolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Witam .........Chodzę na fizykoterapię:laser,dd,puls zmienili mi pracownicy sami bez zgody lekarza na magnetronik (bo maszyna uszkodzona do pulsu)Po magnetroniku zaczęła mi się nasilać duszność,mam guzy na tarczycy.Przerwałam zabiegi na kręgosłup.Czy któryś z tych zabiegów miał negatywny wpływ na moją tarczycę. Lekarz kierujący wiedział że mam chorą tarczycę.Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Te zabiegi raczej nie powinny wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie tarczycy. Zapewne to co teraz stało się z tarczycą to sprawa całkiem niezależna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi