Gość Marzena Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Mój mąż od 6miesięcy jest pod opieką hematologa.Zdefiniowano u niego :samoistną plamicę małopłytkową.Przebieg bezobjawowo.Pojechaliśmy z wysypką na stopach,a ciagnie się to aż do dziś...Obecnie już nie przebywa w szpitalu,ale na ostatniej konsultacji zalecono mu operację-wycięcie sledziony.Nie ma temperatury,dobrze się czuje..wyniki od 35-do max 64 tyś...co sie stanie jeśli nie wyrazimy zgody na taki zabieg?słyszałm ,że powikłania po takim zabiegu moga byc śmiertelne?On pracuje jako tokarz,ciągle narażony jest na jakies zasiniaczenia i rany,skoro nie ma zwolnienia z pracy to znaczy ,że nic mu nie grozi...Proszę o jakakolwiek pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 co sie stanie jeśli nie wyrazimy zgody na taki zabieg? - nadal będzie narażony na niski poziom płytek kwi z pełnymi tego konsekwencjami (np. silnymi krwotokami dostawowymi z ich pełnym zniszczeniem), jedynie skutecznym sposobem leczenia może być właśnie resekcja śledziony, ten zabieg wydłuży czas przeżycia płytek krwi słyszałam, że powikłania po takim zabiegu moga byc śmiertelne? - po każdym zabiegu może dojść do zgonu, resekcja śledziony nie należy do zabiegów o zwiększonym ryzyku utraty życia, jest to zabieg należący do standardowych zabiegów obciążonych dośc małym ryzykiem powikłań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bielon@autograf.pl Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Mojej żonie zdiagnozowano zakrzepową plamicę małopłytkową. Niby inna jednostka chorobowa, ale że rozpoznanie niemal identyczne, podobnie jak nazwa, powiem Ci, że u nas cudu dokonała plazmafereza. Plazmafereza, immunoglobuliny i przetaczanie osocza. Może i Wam się uda. Dodam, że ostatecznością u nas była również splanektomia, czyli usunięcie śledziony. Jednak udało się tego uniknąć. Życzę dużo zdrowia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi