Gość Janusz Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Mam 32 lata od ponad 5 lat mam problemy z żołądkiem, częste nudności bóle brzucha a nawet wymioty. 3 lata temu w badaniu gastroskopii i badaniu wycinka żołądka stwierdzono polip hiperplastyczny śr. 8mm. Dostałem skierowanie do polipektomi, ale w szpitalu zalecono jeszcze gastroskopię z badaniem EUS. Stwierdzono że to nie jest polip, tylko podejrzenie trzustki ektopowej, a rozpoznanie patomorfologiczne - oedema mucosae. Proszę o informację czy muszę przyjmować jakieś leki, czy to w ogóle się leczy? I czy moje bóle brzucha mogą być od tej zmiany, czy raczej należy szukać innej przyczyny bólów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Na pewno upłynęła juz sporo czasu od tamtego badania gastroskopowego oraz EUS. Oedema mucosae oznacza obrzęk śluzówki co świadczy o stanie zapalnym żołądka. W chwili obecnej, aby podjąć jakiekolwiek działania lecznicze należałoby wykonać kontrolną gastroskopię. Najlepiej w tej sprawie udać się do gastroenterologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi