Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Niedoczynność tarczycy po leczeniu na nadczynność tarczycy

Gość Julia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 56 lat. Jestem pacjentką kardiologiczną. Choruję na napadowe migotanie przedsionków. Jestem po 2 ablacjach RF. Moje pytanie dotyczy kwestii dysfunkcji tarczycy. Ponad 3 lata temu na skutek leczenia amiodaronem zachorowałam na nadczynność tarczycy. Moje ówczesne wyniki to: TSH 0,01ulU/ml , T3-319ng/dl , T4-19,80 ug/dl . Przez 5 miesięcy byłam leczona metizolem w dużych dawkach. Lekarz endokrynolog potwierdził silną nadczynność tarczycy. Po 5 misesiącach leczenia przeszłam w niedoczynność na 1,5 miesiąca ale zostałam szybko umiarkowana Letroxem. Do tej pory zażywam Letrox lub Eutyrox. Poziomy tarczycy utrzymują się w normie. Jednak na tarczycy mam 9 guzków ale do 1cm. Mój problem polega na tym iż przebywając w szpitalu podczas wywiadu przed zabiegiem na moje oświadczenie, że zachorowałam na nadczynność /czego dowodem są moje wyniki/ stwierdziła że choruję na niedoczynność i to napisała mi na karcie informacyjnej ze szpitala &#8222*niedoczynność tarczycy po amiodaronie&#8221*. Przecież to nie prawda i wydaje mi się, że taka informacja jest istotna dla kardiologa bo to między innymi nadczynność zrujnowała mi serce. Kardiolog który ówcześnie przepisywał mi amiodaron ani razu nie skontrolował mi tarczycy. Proszę mi odpowiedzieć czy mam nadczynnośc czy niedoczynność tarczycy?

Witam. Mam 38 lat i zabieg ablacji miałem 21 lutego i mam też problem z tarczycą (nadczynność) po kuracji AMIODARON ,biorę lek TAPAZOLE , SELOKEN i COUMADIN. Dzień po zabiegu czułem bul podczas nabierania powietrza po paru dniach już było dobrze lecz ten bul powraca.Wizytę u kardiologa mam dopiero 7 kwietnia, jak długo muszę zażywać Coumadin ? Sprawdzam co tydzień INR by mieć wyższy poziom niż norma, ale dalej ten bul w piersiach mnie dręczy.