Gość Alex Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Czy powinienem poddac sie operacji oraz czy bede mogl wrocic do wykonywanej pracy fizycznej po wykonanej operacji. W dniu 02-09-2010 zostalo wykonane badanie technika spiralna,warstwami 3 mm.rekonstrukcje wtorne 2 mm.rekonstrukcje MPR.Zakresem badania objeto kregi:fragment L-1 oraz L-2 i L-3..stwierdzono:trzon kregu L-2 obnizony-zwlaszcz w czesci srodkowej.obraz odpowiada zlamaniu.krag L-2 ponadto zageszczony-osteosklerotyczny,z nierownymi plytkami granicznymi.tylny fragment tego kregu wpukla sie w obreeb kanalu kregowego na glebokosc okolo 6 mm.kanal kregowy na tym poziomie przewezony do okolo 11 mm.wyostrzenia kostne i osteofity na krawedziach plytek granicznych opisywanego trzonu kregu.Na poziomach objetych badaniem-cech uwypuklenia,protruzji krazkow miedzykregowych nie stwierdza sie.Objaw prozniowy tarczy m-k L1-L-2.Otwory miedzykregowe na badanych poziomach w granicach normy.Zwapnienie,ewentualne zlogi moczowe obrebie obu nerek.Aktualnie jestem prowadzony przez chirurga,ortopede oraz neurologa,od nich min.otrzymalem skierowanie na wspomniane badanie-tomografie komputerowa oraz skierowanie na koncowa konsultacje w Piekarach Slaskich.Jestem caly czas w trakcie pobierania srodkow przeciwbolowych.Z chwila przerwania podawanych lekow odczuwam silny bol kregoslupa w badanych elementach.Skoro bedac pod wpywem srodkow przeciwbolowych moge sam poruszac sie o wlasnych silach czy powinienem podac sie operacji .Chcialbym dalej wykonywac swoja prace fizyczna ,ktora pozwala mojej rodzinie oraz mnie godnie zyc.Boje sie operacji oraz perspektywy pobierania renty.Prosze o odpowiedz czy opisany przypadek musi zakonczyc sie operacja.Z powazaniem ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Taki obraz w badaniu rezonansu magnetycznego z uwagi na brak ucisku na korzenie nerwowe i bezpośrednio na rdzeń kręgowy raczej nie daj powodu do leczenia operacyjnego. Nie wiem jak dawno jest złamany ten krąg, aby wyrokować dalsze postępowanie. Myślę, że w chwili obecnej (jeśli ten czas jest niedługi) będzie podjęta decyzja leczenia zachowawczego celem osiągnięcia wygojenia się złamania kręgu. Oczywiście ostateczną decyzję w tej sprawie podejmą fachowcy z Piekar Śląskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alex Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 bardzo dziekuje za ta odpowiedz .wypadek mial miejsce dokladnie 1 maja 2010 r o godz.23.00.po wypadku zostalem przewieziony do szpitala i lezalem w gipsie 6 tygodni na obrotowym lozku.po 6 tygodniach chodzilem w gorsecie gipsowym przez 12 tygodni do 15 sierpnia.nastepnie bylem pod kontrola i jestem u ortopedy-neurologa i chirurga.jeszce raz dziekuje za odpowiedz mam 49 lat i chce pracowac dalej.pozdrawiam i dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi