Gość Andrzej Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Wybrałem sie pograć w piłkę na hali.następnego dnia po obudzeniu sie nie mogłem wstać z łóżka, podnosząc sie na wznak. Ponieważ ból nie ustępował a wręcz nasilał sie po każdej próbie podbiegnięcia wybrałem sie do neurologa, który skierował mnie na badanie rezonansem magnetycznym. Badanie MR kregosłupa L/S wykonano w sekwencjach echa spoinowego i gradientowego bez dożylnego podania środka kontrastowego. A oto jego wynik: Obniżenie wysokości przestrzeni miedzykregowej L5/s1 z cechami dehygratacji krążka międzykregowego oraz wypukliną centralną tylną około 5 mm w granicach tkanki tłuszczowej epiduralnej bez cech ucisku struktur nerwowych. Czy badanie wyjaśnia przyczynę moich dolegliwości. Ciągle odczuwam ból w dolnym odcinku kręgosłupa oraz w podbrzuszu, nasilający się podczas próby podbięgnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Własnie ten ból jest związany z patologią w zakresie krążka międzykręgowego L5/S1 z rozwijającą się przepukliną tego krążka. W czasie poruszania się przepuklina może wywoływac ucisk na korzenie radzeniowe co wywołuje ból. Leczeniem musi zająć się naurolog. Zapewne oprócz leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych konieczna będzie rehabilitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi