Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przepuklina ześlizgowa przełyku

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 36 lat. Mój wynik z gastroskopii: Przełyk linia Z koło 1,5cm powyżej wpusty z pojedyńczą nadżerką 2 mm. Widoczna przepuklina ześlizgowa. Jeziorko typowe klarowne. Błona śluzowa trzonu i antrum w zapaleniu rumieniowym łagodnym. Odźwiernik obkurzony. Opuszka kształtna, przekrwiona. Część za opuszkowa niezmieniona. Test urazowy* ujemny. Wn Zapalenie żołądka i opuszki. Przepuklina ześlizgowa. GERD A. Panie doktorze, bardzo proszę o odpowiedź. 1. Co znaczy *ześlizgowa*? Co znaczy *odźwiernik obkurzony*? 2. Czy to znaczy, że oprócz przepukliny i tej małej nadżerki mam tzw. nieżyt żołądka? Czy możliwe jest całkowite wyleczenie? Czy kiedykolwiek będę mogła zjeść czekoladę czy bigos? Czy już nigdy? 3. Czy wiarygodne są przepisy niektórych mówiące o piciu soku z kiszonej kapusty lub soku z surowych ziemniaków na te dolegliwości? Wg mnie podejrzane, ale ludzie mówią, że pomaga. Chcę też spróbować olejku cedrowego i miodu Manuka. 4. O czym mogą świadczyć odczuwalne przeze mnie ruchy żołądka (skurcze)? Czuję jak zgniata pokarm, tzn. chwilę po posiłku pracuje, rusza się. Domyślam się, że to tzw. ruchy perystaltyczne, jednak o czym może świadczyć ich wyraźne odczuwanie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

1. Co znaczy *ześlizgowa*? Co znaczy *odźwiernik obkurzony*? - oznacza to, że żołądek przemieścił się *wśliznął* z jamy brzusznej do śródpiersia klatki piersiowej - odźwiernik obkurczony (bo tak powinno być napisane) oznacza, że na skutek nadmiernej kurczliwości mięśni odźwiernika (końcowej części żołądka) jest zmniejszony otwór w przejściu żołądka do dwunastnicy 2. Czy to znaczy, że oprócz przepukliny i tej małej nadżerki mam tzw. nieżyt żołądka? - tak, oznacza to stan zapalny żołądka i części dwunastnicy czyli tzw. nieżyt Czy możliwe jest całkowite wyleczenie? - mozliwe jest wyleczenie stanu zaplanego, farmakologicznie nie da się wyleczyć przepukliny tylko zlikwidować jej objawy Czy kiedykolwiek będę mogła zjeść czekoladę czy bigos? Czy już nigdy? - raczej tak, ale radzę nie robić tego często 3. Czy wiarygodne są przepisy niektórych mówiące o piciu soku z kiszonej kapusty lub soku z surowych ziemniaków na te dolegliwości? Wg mnie podejrzane, ale ludzie mówią, że pomaga. Chcę też spróbować olejku cedrowego i miodu Manuka. - proszę stosować leki według zaleceń lekarskich, a na pewno dojdzie do wyleczenia bez stosowania innych praktyk raczej małoskutecznych 4. O czym mogą świadczyć odczuwalne przeze mnie ruchy żołądka (skurcze)? - właśnie o nadmiernej jego kurczliwości na skutek procesu zapalnego Domyślam się, że to tzw. ruchy perystaltyczne, jednak o czym może świadczyć ich wyraźne odczuwanie? - o stanie zapalnym

Ciekawa jeszcze jestem jak to jest, że te dolegliwości idą w parze tj. przepuklina i zapalenie żołądka. Przepuklina wywołuje zapalenie czy zapalenie przepuklinę? Czy żołądkowcy po prostu cierpią na te dolegliwości bo mają nadkwasotę? Ciekawe skąd taka predyspozycja do nadkwasoty.