Gość Danusia Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Witam serdecznie .Bardzo proszę o interpretację wyniku MR.Neurochirurg zlecił mężowi to badanie ,lecz do wizyty jest jeszcze tydzień,a wynik mnie mocno zniepokoił.Na poziomie L3-L4 znaczna lewoboczna pjm,z cechami silnego ucisku worka oponowego (jego wymiar strzałkowy 2mm)ze zwężeniem obu kanałów międzykręgowych.Na wysokości L4-L5 tylna wypuklina krążka międzykręgowego,bez cech modelowania worka oponowego,zobustronnym zwężeniem kanałów nerwów rdzeniowych.Tłuszczak śr 14mm w trzonie kręgu L2 .Wysepki zwyrodnienia tłuszczowego szpiku w trzonach kręgów lędźwiowych,obszary o tym samym charakterze w trzonach kręgów krzyżowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Tłuszczak raczej nie jest niepokojący. To zmiana łagodna wymagająca zazwyczaj tylko obserwacji. Jednak znacznie zmieniony jest krążek międzykręgowy na poziomie L3-L4 wytwarzający przepuklinę zwężającą ujście korzeni nerwowych. Taki obraz w MR może wymagać leczenia operacyjnego. Neurochirurg podejmie decyzję ostateczną w sprawie dalszego postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Danusia Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedź,mogę spokojniej czekać na wizytę u lekarza.Przepukliny się spodziewałam,natomiast tłuszczak bardzo mnie zaniepokoił.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi