Gość KASIA Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 mam pytanie czy w badaniu tomografi komputerowej pod kontrastem można odróżnić zwykłą torbiel wątroby od torbieli bąblowca. i jakie badanie trzeba zrobić żeby wykluczyć tego bąblowca. miałam robioną tk pod kontrastem i w opisie mam napisane że jest to torbiel wypełniona ciemnym płynem i wątroba wogóle mnie nie boli co w tym przypadku powinnam zrobić zrobić czy mogę to leczyć tabletkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Proszę o przesłanie dokładnego opisu wyniku TK jamy brzusznej,gdyż stwierdzenie torbiel wypełniona ciemnym ??? płynem nie jest sformułowaniem medycznym. Z tego opisu TK co Pani przedstawiła nie ma podejrzenia, że jest to torbiel bąblowcowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 cienkościenna struktura torbielowa wypelniona płynem o wymiarach 74mmx79mm obwódka torbielowa54mm chcę zaznaczyć że torbiel się powiększa czy to może być bąblowiec lub coś grożnego proszę o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Taki obraz w TK nie wskazuje, że jest to torbiel bąblowcowa, lecz raczej torbiel prosta wątroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość H.A Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 proszę o pomoc ... wątroba niepowiekszona,podtorebkowo w dolnym biegunie seg.6-go widoczne ognisko obnizonej densyjności o nieco niejednorodnych zarysacho wiel.40 x 34mm.zmiana ulega wzmocnieniu kontrastowemuw zakresie torbieli watroby,widoczne drobne ,obraczkowateogniska wzmacniajace się po kontrascie o sr.4-5mm-obraz budzi podejrzenie tornieli bablowcowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi