Gość załamanacórka Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Witam, jestem załamana :( u mojej mamy wykryto 27.08.2010 guza odbytnicy, mam wynik histopatologiczny: adenocarcinoma recti G2 [M-8140/3] infiltratio carcinomatosa telae adiposae perimuscularis [M-8010/6] Metastasis carcinomatosa in uno lymphonodo (I/X) [M 8010/6] Marginesy chirurgiczne bez nacieku raka (mat. I) Colon sine laesionibus (mat. II) pT3N1a MAC C2 Nadesłano: I - odbytnicę, (bez odbytu) dł 12 cm, w odl 1 cm od jednego z marg. owrzodziały guz na odcinku 5,5 cm naciekający cały obwód. 10 węzłów chł do 6 mm (15 wyc., 9 bl.) II - fragm jelita dł 2 cm, bzm (2 wyc, 2 bl) Proszę napisać, co ten wynik oznacza?? jakie są rokowania?? czy potrzebna będzie długa chemioterapia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 adenocarcinoma recti G2 [M-8140/3] - gruczolakorak odbytnicy infiltratio carcinomatosa telae adiposae perimuscularis [M-8010/6] - naciek nowotworowy tkanki tłuszczowej okołomięśniówkowy Metastasis carcinomatosa in uno lymphonodo (I/X) [M 8010/6] - przerzuty nowotworowe w jednym węźle chłonnym na przebadanych dziesięć Marginesy chirurgiczne bez nacieku raka (mat. I) - wycięto raka w granicach zdrowych tkanek Colon sine laesionibus (mat. II) - okrężnica bez uszkodzenia pT3N1a MAC C2 T3 - guz nacieka przez warstwę mięśniową do warstwy podsurowicówkowej lub do niepokrytych otrzewną tkanek okołookrężniczych bądź okołoodbytniczych N1 - przerzuty nowotworu w 1–*3 regionalnych węzłach chłonnych MAC C2 - to klasyfikacja Astlera-Colera, a C2 oznacza rak nacieka całą ścianę jelita z zajęciem węzłów chłonnych Stopień zaawansowania raka można określić jako III Rokowanie w tym przypadku ocenia się jako 30-60% 5-letniego przeżycia. Będzie zapewne włączona chemioterapia i to zapewne agresywna i długotrwała. O wszystkim jeszcze musi zadecydować onkolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi