Gość emilos Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Witam Około pół roku temu zaczęły boleć mnie oba jądra i podrzbusze, po okolo 1-2 tyg przestało. Sytuacja powtórzyła się 2 miesiące temu i znów samo się uspokoiło. Nie byłem u lekarza.Od tygodnia sytuacja powtarza się po raz trzeci. I tym razem z pewnością się do niego udam. Jądra nie bolą cały czas, ale np godzine dziennie, innego dnia 2-3 godziny itp... raz boli jedno, raz drugie, czasami oba. ból dziwny do opisania - bo raz porpostu boli raz promieniuje- jakby do nóg i podbrzusza. nie jest to ból nie do zniesienia, ale uciążliwy. Wcześniej nie badałem jąder (mam 22 lata) - ale teraz zacząłem badać- na górze obu jest jakiś guzek- jest mięki, jakby z wody. nie mam pewności ale czasami jakby ich nie było, czasami są ale małe, czasami na jednym jest a na drugim go nie czuje... gdy jest ból- jest i guzek. Gdy przyłożę jądra do moszny - nie widać tego guzka, chyba że jakoś ucieka... na prawde cięzko mi to opisać... Dodatkowo czuję ból w podrzuszu- wcześniej całego podbrzusza, teraz tylko jakies kłucie (ból podobny do kolki) cześciej po lewej stronie, rzadko po prawej, Mam też częste gazy co 2-3 dni - i małą biegunkę. Pytania- 1. co to może być? czy to groźne? 2. do jakiego lekarza się udać? domniemam że urologa, ale bóle są tak dziwne i różnorodne, że sam już nie wiem czy to ból od jader do brzucha czy odwrotnie. 3. w przyszłym tygodniu wyjezdzam na tydzień, najchętniej do lekarza udał bym się po powrocie - czy taka opcja wchodzi w grę, czy konieczne jest pilne skontaktowanie się z lekarzem? z góry dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Na pewno konieczne może być zestwione badanie urologiczne i chirurgiczne. Będzie trzeba zbadać przez odbyt prostatę, odbyt, palpacyjnie jądra i brzuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość emilos Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 medicus- dzięki za informacje. Można prosić jeszcze o odpowiedzi na zadane pytania powyżej? Jutro wyjezdzam nie zdaze isc do urlologa, a wczoraj bol sie nasilil :/ jest jakiś sposób na zatrzymanie bólu przez te kilka dni zanim wroce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Jak na razie można zastosować dostępne bez recepty środki przeciwbólowe i rozkurczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi