Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból po prawej stronie na dole w podbrzuszu

Gość asia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od ok stycznia mam bóle w prawym podbrzuszu, bardzo nisko, tak z przodu, czuję jakby ktoś mnie tam boleśnie drapał, jakby coś się tam paliło, jakby jakiś wrzód mnie tam bolał. Miałam robione durzo badań USG układu moczowego, ginekologiczne, powłok brzusznych, wszystkie ok, miałam kolonoskopie, dopiero rtg kręgosłupa wykazało lewostronne skrzywienie kręgosłupa lędźwiowego, i obniżenie krążka m-kręgowego L5/S1 w tylnej części i po tym lekarz stwierdził, że to może dawać takie objawy, że muszę ćwiczyć i mieć rechabilitację, mnie takie coś, że *może* to to daje takie dość duże i uciążliwe bóle nie satysfakcjonuję. Proszę napisać, czy zrobienie tomografi lub rezonansu ma sens, bo mi już się zaczyna wydawać, że mam tam jakiegoś raka, lub torbiela lub Bóg tylko wie co, proszę mi odpowiedzieć, bo nie mam siły iść po raz setny do lekarza, badanie zrobiłabym pewnie prywatnie. dodam jeszcze tylko, że mam 26 lat i dwa porody siłą natury za sobą

Rzeczywiście takie objawy mogą być związane z patologią w zakresie odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa. Aby pogłębić i uszczegółowić diagnostykę w tym zakresie najlepiej byłoby wykonać rezonans magnetyczny tej okolicy kręgosłupa.

A proszę mi jeszcze tylko powiedzieć, czy jeżeli miałam wykonane te wszystkie USG to czy ewentualne jakieś nowotwory nie wchodzą już w grę? Proszę mi wybaczyć te dopytywania, ale ja jestem już bardzo zdesperowana, zbyt długo trwa wystawianie diagnozy, mam już tylko same czarne myśli. Nie znam też się całkowicie na anatomii, jednak dziwi mnie to, że tak mocno bolałoby mnie z przodu brzucha od kręgosłupa.

Raczej opis Pani dolegliwości oraz wyniki badań nie wskazują w żaden sposób na chorobę nowotworową. Musi Pani zdawać sobie sprawę, że korzenie nerwowe odchodzące od kręgosłupa wychodzą i do przodu i do tyły dlatego bóle mogą pojawiać się i w tyle ciała jak i w przodzie.