Gość Rafał Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Mam 30 lat i skoliozę piersiowo szyjną która postępuje.Moje pytanie to czy za pomocą masaży wykonywanych przez wykwalifikowanego masażystę można powstrzymać pogłębianie się skrzywienia . Drugie pytanie czy podciąganie na drążku wpływa pozytywnie na skrzywiony kręgosłup bo słyszałem różne opinie. I trzecie pytanie czy częsta jazda na rowerze górskim (siodełko równo z kierownicą) może wpłynąć negatywnie na mój kręgosłup podkreślę że nie odczuwam i nigdy nie odczuwałem bólu kręgosłupa . Z góry dziękuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Moje pytanie to czy za pomocą masaży wykonywanych przez wykwalifikowanego masażystę można powstrzymać pogłębianie się skrzywienia? - wszystko zależy od tego jak bardzo zaawansowana jest skolioza, jeśli jest niewielka ćwiczeniami i masażami można ją powstrzymać Drugie pytanie czy podciąganie na drążku wpływa pozytywnie na skrzywiony kręgosłup bo słyszałem różne opinie? - bo też różne są na ten temat opinie, ja odradzam, przy nieodpowiednim napięciu mięśni grzbietu w czasie ćwiczeń na drążku można pogłębić skoliozę I trzecie pytanie czy częsta jazda na rowerze górskim (siodełko równo z kierownicą) może wpłynąć negatywnie na mój kręgosłup podkreślę że nie odczuwam i nigdy nie odczuwałem bólu kręgosłupa - niestety może, radzę jeździć z umiarem na rowerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi