Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Swędzenie i podrażnienie skory wokół odbytu

Gość irek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od ponad tygodnia meczy mnie swedzenie skory wokol odbytu. Skora jest tam zaczerwieniona i podrazniona, piecze przy dotykaniu. Nawet bardzo delikatne podcieranie sie papierem prowadzi do miejscowych zadrapan i pieczenia. Czasem pojawia sie tez lekkie mrowienie. W ciagu dnia po dokladnym umyciu objawy czesciowo ustepuja jednak powracaja w nocy i nad ranem. Gdy nad ranem *przejade* reka to miejsce to na rece zauwazam bardzo drobne biale kropeczki, jakby lupiez. Czytalem ze to moga byc objawy owsicy jednak bardzo dokladnie dbam o higiene i jestem dorosly (22 lata). Czego to moga byc objawy? Czy mozna sprobowac zastosowac na okolice odbytu masc Clotrimazolum?

Czego to moga byc objawy? - trudno określić bez bezpośredniego badania, być może są o objawy żylaków odbytu, może alergii, a może i grzybicy - lekarz musi zbadać pana bezpośrednio i dopiero zadecydować o zastosowaniu odpowiedniego leczenia Czy mozna sprobowac zastosowac na okolice odbytu masc Clotrimazolum? - radzę przed zastosowaniem jakiejkolwiek maści najpierw skonsultować się bezpośrednio z lekarzem

czesc Jak też mialam tak na poczatku swedzenie,pieczenie bolało ale nic z tym nie robilam.Tydzien temu zaczelam krwawic ,nie moglam sie zalatwic bo byl to nie samowity bol,poszlam do lekarza .lekarz skierowal mnie do chirurga i co ?czekam na operacje mam guza przy odbycie od 10dni cierpie boli boli mam mascie pije lekarstwa a to i tak nie pomaga prosze idz do lekarza nie czekaj moze byc juz za pozno ja tez czekalam ale zbyt dlugo operacje mam w pazdzierniku bo musze czekac na 2szczepionke zoltaczki .idz do lekarza pozdrawiam