Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Resekcja trzustki a po latach przerzuty do płuc a następnie do kości

Gość Krystian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Po 5 latach od resekcji raka głowy trzustki pojawił się przerzut do płuca. Po operacji oraz późniejszej chemioterapii (6 cykli gemcytabiną) wszystko było w porządku przez ok 3 miesiące. Po ostrych bólach pleców okazało się, że mam kolejne przerzuty, tym razem do kości. Dokładnie do kręgosłupa odcinek L5. Przyjąłem jednorazowo radioterapie Co-60 dawką 8Gy co nie dało żadnego rezultatu. Ucisk postępuje a ja z każdym dniem tracę władzę w nogach. Od1,5 miesiąca lekarze nie proponują mi żadnego leczenia poza opieką paliatywną co skutecznie doprowadza mnie do przekonania, iż już nie można zrobić... Słyszałem o możliwości zoperowania tego odcinka kręgosłupu. TK wykazała, że nie mam przerzutów do pozostałych narządów. Czy taki zabieg miałby jakikolwiek sens w moim obecnym stanie? I ewentualnie gdzie można znaleźć profesjonalistów którzy mogliby się tego podjąć? A może jest jeszcze jakieś rozwiązanie w moim przypadku?

Czy taki zabieg miałby jakikolwiek sens w moim obecnym stanie? - mnie trudno określić bez dokładnych wyników badań obrazowych, najlepiej w tej sprawie trzeba by udać się do neurochirurga, tylko on może podjąć decyzję w tej sprawie I ewentualnie gdzie można znaleźć profesjonalistów którzy mogliby się tego podjąć? - trzeba w tej sprawie jak pisałem wyżej skonsultować się z neurochirurgiem A może jest jeszcze jakieś rozwiązanie w moim przypadku? - jeśli nie poskutkowała radioterapia to raczej nie ma już innych metod leczenia