Gość ELA Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Witam proszę mi napisać jakie badania profilaktyczne i jak często należy wykonywać je aby szybko zareagować w przypadku wykrycia guza? z doświadczenia wiem, że badanie krwi -markery- nie zawsze odzwierciedlaja nowotwora, mój tata ma czynny rozwój nowotworowy a wszystkie badana krwi w tym markery ma w normie. Wiem , że badaniem najlepiej oceniającym stan zdrowia jest pet lub rezonans ,( tomograf ) , rtg również nie zawsze wskazuje początkowe zmiany ogniskowe , chciałabym zapobiec w mojej rodzinie nastepnych zachorowań nowotworowych, proszę mi napisać czy wykonywanie tomografi komputerowej raz lub dwa razy w roku np płuc jest bardzo szkodliwe? jakie są skutki uboczne takiego badania. z góry dziękuję za odp pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Proszę napisać mi jakiego typu jest nowotwór ojca, gdzie jest umiejscowiony, jak w rodzinie przedstawia się sytuacja występowania nowotworów i jakie typu. Bez tych informacji trudno mi opisywać profilaktykę i postępowanie w przypadku zagrożenia rodzinnym występowaniem nowotworów. Wszystko zależy od typu nowotworu, lokalizacji i wywiadu rodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ela Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 dziekuje za odp , tata miał guza esicy wycięty z przerzutem na wątrobę - dwie resekcje,w rodzinie wczesiej występowały- ziarnica złośliwa, guz w głowie , proszę mi napisać czy można wykonac jednorazowo rezonans magnetyczny głowy, szyji, brzucha i miednicy oraz tomografię płuc i oskrzeli- chciałabym takie badanie wykonywac raz w roku, profilaktycznie , z tego co mi wiadomo rezonans nie jest szkodliwy, natomiast tomograf jest szkodliwy, ale i bezpieczny jesli się go rzadko stosuję, proszę o interpretację lekarską powyższego pozdrawiam i dziękuję za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Takie badania można wykonać jednorazowo w przypadku podejrzenia procesu nowotworowego, ale co do corocznego wykonywania takich badań to nie ma co do tego wskazań. Decyzję i tak w tym przypadku musi podjąć lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi