Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Farmakologiczne pobudzanie wzrostu

Gość Terry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! mam 20 lat i 175 cm wzrostu lecz zawsze chciałem mieć 180 cm jak większość ludzi... znalazłem w necie artykuł chciałbym poznać opinie jakiegoś lekarza... oto art : 1.krok: Idziesz do apteki i mówisz ten ładny wierszyk pani w okienku: *Poproszę wapń, kwas foliowy, witaminę D i preparat o nazwie *REXORUBIA* 2.krok: Kupujesz argininę w sklepie z odżywkami. Preparaty zawierające argininę mają często w nazwie *HGH* mimo że nie są hormonami wzrostu. 3.krok: Wszystko ładnie łykasz w dawkach zalecanych w ulotkach z wyjątkiem argininy, którą bierzesz w 2 razy większej dawce niż wskazane (ja tak robiłem i nie miałem żadnych złych skutków ubocznych). Jesz dużo NABIAŁU i MIĘSA (najlepiej drobiowe- najzdrowsze). Musisz spożywać bardzo dużo białka. Nawet jak twoi rodzice będą mieć po 2 metry wzrostu, a ty nie będziesz spożywał odpowiedniej ilości białka to ni ch*ja nie urośniesz!!! Dużo śpij!!!!!! Staraj się kłaść o takiej porze dnia, aby cię budzik nie musiał budzić rano(o ile go używasz). Budź się sam, nie za pomocą budzika! Dużo ćwicz (nie tylko na siłowni), ruszaj się, biegaj, pływaj, rób brzuszki, pompki- cokolwiek! Staraj się być aktywny fizycznie! Zjedz ostatni posiłek 4-5 godzin przed zaśnięciem. Czy to prawda ??? Nie głódź się!!! To bzdura, że głód pomaga w procesie wzrastania. Wprawdzie hormon wzrostu wytwarza się wówczas w większych ilościach niż po posiłku, ale wtedy wątroba hamuje wydzielanie somatomedyn, a bez nich hormon wzrostu jest niczym!!! W czasie głodu wytwarza się hormon wzrostu po to aby organizm w trybie ekspresowym wykorzystał tłuszcz zgromadzony w tkance tłuszczowej, bo brakuje węglowodanów, a organizm potrzebuje energii 24h/ dobę. Nawet jak leżymy i oglądamy TV to spalamy kalorie, oczywiście w mniejszych ilościach niż podczas wysiłku fizycznego.

Z wszystkim powyższym się zgadzam oprócz tych 3 kroków (zażywania niepotrzebnie witamin, minerałów czy też aminokwasów). W przypadku zdrowego organizmu, odpowiedniego żywienia nie ma potrzeby faszerowania się syntetycznymi związkami. A wzrost organizmu powinien być regulowany naturalnie, a nie przez wspomagacze, gdyż może to tylko doprowadzić do patologii, a nie jakiś efektów zadowalających (wysoki wzrost nie jest atrybutem zdrowia). Trzeba zdawać sobie sprawę, że niektóre choroby częściej występują u osób zbyt wysokich. Czy to prawda ??? Nie głódź się!!! - to prawda, ale oczywiście jedzenie w miarę zapotrzebowania organizmu, ani za dużo ani za mało