Gość Monika Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Ostatnio wykryto u mnie kamienie w pecherzyku zolciowym(liczne, drobne), dodatkowo zrobiono mi badanie krwi z ktorego wyniklo ze mam wysoki poziom GGTP (371 U/L) oraz ALAT(118U/L).Powiedziano mi ze jak najszybciej musze zdecydowac sie na usuniecie kamieni.Dlaczego?Czy wysoki poziom GGTP i ALATU moze byc przyczyna jakiegos zapalenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 To może świadczyć o tym, że te drobne złogi schodząc z pęcherzyka żółciowego zatykają drogi żólciowe co uszkadza komórki wątrobowe i wyzwala wzrost ALAT i GGTP. Trzeba usunąć przyczynę tego stanu czyli pęcherzyk żółciowy wraz ze złogami, aby zabezpieczyć wątrobę przed uszkodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi