Gość efka Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Od około dwóch miesiecy mam dziwne zgrubienie na szyi. Wcześniej tego nie mialam. Juz pisałam o tym na forum jakieś dwa tygodnie temu. Zgrubienie znajduje się 2 - 3 cm w bok od prawej małżowiny usznej, aok. 1 cm. w dół od szczęki ukośnie. Ma ok. 2 cm dłufości i 1 cm. szerokości jest twarde ale nie boli. W pozycji leżącej niewyczuwalny. Byłam u laryngologa przepisał antybiotyk na powiększony węzeł chłonny. Nic to nie pomogło. Pojechałam prywatnie do chirurga onkologa. Powiedział, że nic tam nie ma i coś sobie wymyśliłam. Spieszył się bardzo ale zrobił usg szyi i powiedział, że wszystko jest ok i czy ma mi znalezc jakąs chorobę. Podziękowałam i wyszła. Ale to zgrubienie dalej mnie niepokoi tymbardziej, że gdy je macam czuję potem zaraz mocne pulsowanie za uchem. Nie wiem co to może być i do jakiego specjalisty się udać, jakie zrobić badania? A może rzeczywiście wszystko jest ok? Chociaż w maju miałam usuwane polipy nosa w obu kanałach nosowych. Laryngolog twierdził, że to brodawczak odwrócony i mam zmianę w jednym przewodzie nosowym co jest gorsze dla mnie. Okazało się, że to polipy obustronne. Wynik histo. ok. Może i w tym przypadku onkolog się pomylił, czy raczej nie? Proszę o podpowiedż co to może być, to zgrubienie szyi. Innch dolegliwości nie mam, może tylko to ,że czasem bolą mnie kości w roznych miejscach, ale nie wiem czy to ma związek z moją szyja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Nie wiem co to może być i do jakiego specjalisty się udać, jakie zrobić badania? - bez badania trudno mi określić, z reguły wystarczające jest badanie ręką, aby znaleźć patologiczne miejsce, radziłbym jeszcze w tej sprawie udać się bezpośrednio do chirurga ogólnego A może rzeczywiście wszystko jest ok? - możliwe, skoro USG nic nie wykazało to prawdopodobnie wszystko jest w porządku Może i w tym przypadku onkolog się pomylił, czy raczej nie? - bardzo wątpię, aby onkolog mógł się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość efka Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Wcześniej juz opisywalam swoj przypadek. Wymacałam zgrubienie na szyi. Byłam z tym u onkologa. Pomacał, zrobil usg i powiedział, że nic tam nie ma . Ja jednak byłam zaniepokojona i poszłam z tym do laryngologa. Ten zlecił powtórne usg szyi i juz nie było tak wesoło. Prosę o interpretację wyniku.,, W regionie II A po stronie prawej uwidoczniono dwa wezly chlonne dł. 13mm, szerokości 6-7 mm, dobrze odgraniczone, o wrzecionowatym kształcie, z dobrze widoczna wneką.Czy to może wskazywac na chloniaka? Wizytę laryngologa mam za 3 tyg.Nie mogę normalnie funkcjonować tak się denerwuję. mam tez inne objawy , ktore mnie niepokoją: zatkane ucho, bóle w ramieniu, biodrze i czasem coś mnie kuje w brzuchu. Temp. ciała 36, 2.Podaje rowniez morfologię Wbc- 4,9, RBC- 4.79, HGB- 13,7 OB 17/35 CRP 5,95. Czaem mam biegunkę. Czy te wyniki i objawy moga wskazywac na cos zlego? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Węzły chłonne w badaniu USG nie budzą podejrzenia procesu rozrostowego. To raczej węzły odczynowe być może związane z jakimś procesem zapalnym w zakresie gardła czy też zatok obocznych nosa czy uszu. Wyniki badan laboratoryjnych nie budzą niepokoju. Proszę z wynikami zgłosić się ponownie do laryngologa. W razie wątpliwości w ostateczności należałoby taki węzeł chłonny wyciąć i poddać go badaniu histopatologicznemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi