Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Głębokie oparzenie u dziecka

Gość Agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panie doktorze Moja 5- letnia córka została przedwczoraj oblana wrzątkiem,natychmiast z całej rączki zeszła jej skóra,strasznie płakała. Szybko włożyłam jej rączkę do zimnej wody ,trzymała przez niecałą godzinę a potem pojechałam z nią do szpitala. Tam usunięto jej skórę i nałożono waciki z białą maścią i owinięto ją bandażem.Bardzo cierpiała. Następnego dnia mieliśmy zmianę opatrunku i powtórnie zdjęcie skórki. Okropnie to wyglądało.Ma czerwone place , z których sączyła się woda z żółtą cieczą. Założono jej opatrunek i jutro znów jedziemy na zmianę opatrunku. Strasznie się boję że musi to ponownie przeżywać. Powiedziano mi tylko że jest to głębokie oparzenie. Panie Doktorze, tego samego dnia , kiedy została oparzona ,pojechałam z nią prywatnie do lekarza dermatologa,który przepisał mi maść Argosulfan oraz kazał mi przemywać solą fizjologiczną. Ranę ma od dłoni do łokcia.Tak się o nią boję. Jeszcze jej nie przemywałam ani nie nakładałam maści, bo chce jeszcze jutro pojechać na ten opatrunek na szpital. Bo nie wiem co mi przepiszą na szpitalu. Czy ja mogę sama robić taki opatrunek.Bardzo bym chciała bo wtedy częściej by miała zmieniany. Boję się, że jest to jeszcze za świeże abym samodzielnie to robiła. Czy będą jakieś blizny? Ma podawany antybiotyk trzy razy dziennie Augumentin. i jak narazie nie ma temperatury . place po oparzeniu są czerwonawo różowe. Jakie są objawy zakażenia? czy mogę robić sama opatrunek w domu? Jaki to jest stopień oparzenia? Bardzo proszę o pomoc ,bardzo zależy mi na tym. Z góry Dziękuję.

Czy ja mogę sama robić taki opatrunek? - tak można tylko trzeba zostać odpowiednio poinstruowanym jak to robić, częste zmiany opatrunków w przypadku oparzeń nie są zbyt dobre (zrywanie niepotrzebne tworzącego się naskórka), radzę opatrunki zmieniać co około 24 godziny Czy będą jakieś blizny? - jeśli to oparzenie 2 stopnia to już mogą po takim oparzeniu powstać blizny Jakie są objawy zakażenia? - głównie pojawienie się gorączki oraz ropna wydzielina z ran oparzeniowych czy mogę robić sama opatrunek w domu? - tak, ale najlepiej w późniejszym okresie, o wszystkim poinformuje lekarz prowadzący Jaki to jest stopień oparzenia? - prawdopodobnie II, bez bezpośredniego badania nie odpowiem konkretnie