Gość Janusz Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam. Jak jądro łączy się z najądrzem? U mnie jest coś takiego, że jest powrózek czy nasieniowód, który potem przechodzi w najądrze i dochodzi do jądra. Z tym, że na tym jądrze jest taka część najądrza, która jest przyczepiona do jądra i jest bardzo wyczuwalna w postaci poskręcanej żyłki. Gdzieś czytałem, że jest to jakiś przyczepek, ale nie mogę nigdzie znaleźć dokłądnego opisu jądra. Poza tym jak stoję i zacznę badać to miejsce na jądrze to ono się powiększa jak krew tam dopłynie. A jak się położę to staje się to miękkie i mniejsze. I mam jeszcze jedno pytanie - czy może być taki rak jąder, chodzi mi o guz, który się powiększa w pozycji stojącej, a zmniejsza w pozycji leżącej?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Więcej o najądrze możesz przeczytać pod adresem: http://www.anatomia24.pl/najadrze.htm To co Pan opisuje nie jest guzem, prawdopodobnie są to żylaki powrózka nasiennego i najlepiej udać się do urologa, który Pana zbada. Potwierdzi wówczas te podejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 To zapewne nie jest rak. Guz nowotworowy nie ma tendencji do powiększania się i zmniejszania w zależności od pozycji ciała. Taki guzek jak Pan opisuje może wskazywać na żylaka powrózka nasiennego. Aby dokładnie stwierdzić czy aby jest to patologia czy tylko taka budowa anatomiczna najądrza (poskręcany nasieniowód) trzeba w tej sprawie udać się na badanie bezpośrednio do urologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janusz Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Witam. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. To moje powiększające najądrze przylega do jądra nie tylko na jego czubku, ale tak jakby obejmuje *głowę* jądra. I powiększa się jak stoję a zmniejsza jak leżę. Czy najądrze może tak przylegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi