Gość Ania Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Kilka miesięcy temu zauważyłam zgrubienie pod paznokciem na stopie. To zgrubienie powoli rośnie do przodu - jest twarde, jakby kość wyrastała spod paznokcia do przodu. Nie mogę obcinać paznokcia na wysokości guzka, bo boli. Obecnie guzek o średnicy ok. 0,5-1 cm wyrósł poza obręb paznokcia i wciąż się powiększa. Dotykanie i lekki ucisk nie jest bolesny, ale uderzenie palcem sprawia ból, który promieniuje. Nie wiem co to jest, nie mogę znaleźć informacji na temat podobnych schorzeń u innych. Nie wiem też do jakiego lekarza powinnam się skierować? Czy przygotować prześwietlenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Trudno mi określić czym może być guzek bez bezpośredniego badania. Radziłbym z tym problemem udać się najlepiej do chirurga. Być może konieczne okaże się wycięcie w całości guzka (podejrzenie zmiany typu nowotworowego) i poddanie go badaniu histopatologicznemu. Jeśli istnieje podejrzenie, że guz związany jest z kością wcześniej należałoby wykonać RTG palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi