Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Lekkie pobolewanie jądra

Gość Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo proszę o rade co robić. A wiec mam 21lat od ponad 2tyg odczuwam ból lewego jadra pachwiny podbrzusza i jakby nerek. Byłem u lekarza i zrobil mi USG jamy brzusznej wyszło powiekszona miedniczka i jakis tam zastój moczu był ,lekarz mowił ze mam kamień w nerce ale nie widział go tak dokładnie lecz twierdził ze to przez kamień, zrobil też mi USG jąder i wszystko z jądrami mówił ze jest ok. a ten ból jądra to od tego kamienia powidział. Kazał bardzo dużo pić wody ciepła kompiel Duzo brac no-Spy i jak boli to leki przeciwbolowe i zrobić RTG jamy brzusznej i isc do urologa. wiec duzo piłem jakies 6-7l wody + piwo wieczorem tak przez 4 dni robiłem i bol ustał lecz nadal czuje taki bardzo lekki bol jądra i jakby było w jednym miejscu zaczerwienione. Poszedłem potem na RTG i na RTG wyszło ze niema zadnych złogów wszystko jest ok.. robilem także badanie moczu, posiew moczu i badanie krwi wszystko jest ok. czekam tylko na winiki posiewu moczu będą za 2 dni. Co może mi być dlaczego odczuwam te lekkie pobolewania jądra lewego ? Na USG jader przecierz nic nie wyszło lekarz mowił ze jedra sa ok. niema guzów itp. Z tymi wszystkimi badaniami byłem u lekarza ogolnego i stwierdzil ze musiałem ten kamien wydalic z moczem i powidzail ze za 2tyg zrobic kontrolne usg jamy brzusznej. Ale dlaczego czuje czasami ten bol jadra taki ucisk dyskomfort? Do urologa jstem zapisany za tydzień może mam jakas bakterie w spermie? Wczesniej się masturbowałem dosyć często a teraz od 2tyg tego nie robie. Może mam stan zapalny ale w krwi wyszło ze stanu zapalnego niema. Co robić?

To jeszcze raz ja. chciałbym dopisać ze jak odczowam te bole to mam takze stan podgoraczkowy. aha zauważyłem ze pomaga mi wtedy bardzoo obfite nawodnienie. Czytam sobie i może mam kamienia z kwasu moczowego? sa one niewidoczne w RTG stad w badaniu brak złogów a na usg niby lekarz twierdzi ze jest kamień.

nawodnienie powinno pomóc rozpuścić kamień, może Pan również sikać przez gazę, na której zatrzymywać będą się odłamki hipotetycznego kamienia. Jeśli takie się pojawią można poddać je badaniu, lub na oko określić jaki jest ich skład.

Teraz tak czytałem od czego powstaja kaminie z kwasu moczowego i piszą że jak sie mało pije i mało wydala moczu to wtedy wieksze jest stezenie tego kwasu i powstaja kaminie takze jak wstrzymuje sie mocz to sprzyja to powstawaniu kamieni z kwasu moczowego a ja od kiedy pamietam piłem zawsze bardzo mało i takze mało wydalałem moczu takze wstrzymywałem czesto mocz. Czytałem także że te kamienie z kwasu moczowego można rozpuścić pomaga duże picie wody mineralej i podwyższenie ph moczu do 7,0-7,2 w czasie proby rozpuszczania. Co podnosi PH moczu owoce cytrusowe?? i co jeszcze mam robić ogrzewać nerki? bo to mi pomaga. bardzo prosze o radę i z góry dziękuję za pomoc.

Dieta - sok głównie pomarańczowy, woda mineralna i opcjonalnie mleko. Można ogrzewać okolicę lędźwiową. Zmniejszyć spożycie mięs i żółtych serów. Najważniejsze i tak jest dobre nawodnienie - około 3 litry dziennie.