Gość kinga34 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witam jakiś czas temu wyczułam guzek w lewej piersi. Udałam się do lekarz i miałam wykonane usg piersi. Obie piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej z cechami umiarkowanie nasilonej dysplazji. W piersi lewej na godz. 2.00 w miejscu wyczuwalnego delikatnego oporu w obrębie tkanki gruczołowej eliptyczny obszar hypoechogenny o wymiarze podłużnym 14 mm- sonograficznie skupisko tkanki tłuszczowej w obrębie miąższu gruczołowego. Zmian ogniskowych, litych i torbielowatych w obu piersiach nie stwierdza się. Węzły chłonne pachowe obustronnie niepowiększone.Badanie wykonane było doś dawno bo 14.10.2009. Teraz jestem bardziej zaniepokojona bo w oewj lewej piersi wyczułam około 3 guzków mniejszych, ale na domiar złego wczoraj wyczułam przypadkiem guzka w prawej piersi. Czy mam się czym niepokoić co należy zrobić. Mam dopiero 34 lata, co prawda nie rodziłam ale niepokój jest.W rodzinie podobne przypadki wg mojej wiedzy nie pojawiały się!!!Boję się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Trzeba w tej sprawie na pewno udać się na kontrolę do lekarza. On zapewne zadecyduje o wykonaniu USG piersi. Dopiero USG piersi może w pewnym stopniu przybliżyć czym są guzki. W razie wątpliwości zostanie zalecona biopsja cienkoigłowa guzka lub guzków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kinga34 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Jestem po usg piersi. Wynik podobny do pierwszego ten sam obszar hypoechogenny o wymiarze podłużnym 14 mm- sonograficznie skupisko tkanki tłuszczowej w obrębie miąższu gruczołowego o utkaniu wrzecionowatym. Co to znaczy nie wiem i na co ma wskazywać?Z tym, że teraz podkreślone jest iż piersi są ze znacznym nasileniem dysplazji!Reszta wyczuwalnych prze ze mnie guzków jest niewidoczna na obrazi usg. Wyczuwalne są ze względów zbliżającej się miesiączki. Jednak w prawej piersi jest stwierdzona mała torbiel w okół otoczki...To mnie bardziej martwi? Czy jest się czym niepokoić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi