Gość Kalina. Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Mam ogromną prośbę o udzielenie mi informacji.Mój dorosły syn kilka razy przez ostatnie 2 lata robił badania krwi i zawsze wychodzi mu, że ma za mało neutrophili 42% (50-70), a za dużo lymphozyten 48% (18-45) pozostałe wyniki w normie. Czy to może świadczyć o czymś poważnym?Czy może to być związane z chorymi (przewlekle) zatokami?Lekarze nic nie mówią. Jeszcze jeden wynik ma zly: CK-NAC 233U/L (38-174) CK-MB 18U/L norma do 24. Z góry dziękuje za udzielenie informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Takie niewielkie wahania w proporcjach neutrofili i limfocytów są dość naturalne i może być związane z przewlekłym zapaleniem zatok. Nic niepokojącego. CK-MB jest w zakresie normy. CK-NAC lekko podwyższone może być np. w przypadku nawet drobnego urazu mięśni, podania zastrzyku (patrz np. http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=921). Na temat podwyższonego wyniku musi wypowiedzieć się lekarz prowadzący (bardzo ważny wywiad z pacjentem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi