Gość Sylwia z Warszawy Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Czytałam że wodniak jądra może się zejść do 3 roku życia czy nie lepiej poczekać z operacją skoro mój syn ma już 2 i pól roku a ma jądro wielkości małego jaja kurzego? Po czym poznać że dzieje się coś niedobrego?gorączka? Sine jądro? Proszę o wskazówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Przedłużanie czasu do zaopatrzenia wodniaka jądra zwiększa tylko prawdopodbieństwo głównego powikłania jakim jest niepłodność. A z tym problemem dziecko będzie miało problem w późniejszym wieku, a nie teraz. Obecnie nie da się tego zbadać. Dlatego trzeba zoperować już teraz, gdyż powikłania rzutują na przyszłość. 3 lata to maksymalny okres w życiu dziecka na operację. Wodniak zwiększa też prawdopodbieństwo skrętu jądra. Objawem jest silny ból jądra. Wymaga natychmiastowej operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Beata Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Witam mam 2.5 rocznego synka stwierdzono u niego wodniaka chirurg powiedzial zeby poczekac do trzech lat moze sam sie wchlonie czy aby napewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi