Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Proces zapalny krypt odbytu

Gość Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 20 lat, jestem mężczyzną, alergikiem na pyłki traw, nie mam bólów brzucha -chyba że się przejem albo coś zepsutego zjem, zdarzały się zaparcia i biegunki ale bardzo rzadko, raz na rok, nigdy nie znalazłem krwi w kale, spożywam dużo błonnika, jem zdrowo, owszem spędzam dużo godzin przy komputerze ale także trenuje intensywnie w tygodniu. Domyślam się że diagnoza na podstawie zdjęć i przez internet to kiepski sposób lecz w ówczesnej sytuacji mam bardzo mało czasu, jeśli to hemoroidy, lub jakieś wrzody które nie zagrażają mojemu życiu, to oczywiście zgłoszę się w przyszłym miesiącu do proktologa ale muszę się upewnić że to nie są polipy (polip zewnętrzny?) bo wiem że z nimi nie ma żartów. Bardzo proszę o wzrokową diagnozę. ZDJĘCIA : http://ifotos.pl/zobacz/PIC0078_wxwwqn.JPG/ http://ifotos.pl/img/PIC0067_wxwwaq.JPG Za wszystko dziekuje.

To raczej wygląda na przerośniętą brodawkę kryptową, niegroźny stan związany z przebytym lub w fazie przewlekłym procesie zapalnym krypt odbytu. Oczywiście takie rozpoznanie nie jest konkretne i być może fałszywe, gdyż nie jest poparte bezpośrednim badaniem fizykalnym. Można planowo w tej sprawie udać się do proktologa.

Dziekuje bardzo, co powinienem zrobić aby to znikło, wydaje mi sie ze mam to juz od jakiegos roku albo i wiecej, tylko nigdy nie zagladalem bo to szczypalo mnie tylko podczas kapieli, zawsze myslalem ze to poprostu podrazniony odbyt np. od podcierania papierm.