Gość Adriana Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Witam serdecznie. Guz znajduje się w lewej pachwinie i mam go od niecałego roku: -przez pierwsze 3 miesiące guz pojawiał się po goleniu żyletką, a na następny dzień znikał zupełnie (miał wtedy około 0,5 cm średnicy i nie był głęboko umiejscowiony)* nie było zmian w kolorze skóry i wyczuwalny był dopiero po dotyku* nie bolał -po trzech miesiącach guz przestał znikać (do dziś jest cały czas), więc postanowiłam wycisnąć zawartość i *wytrysnęła* biała gęsta wydzielina, po czym krew z wodą, po tym zabiegu guz tylko się zmniejszał by dalej dojść do swoich rozmiarów* zaczął boleć i zabarwiać się na krwisto-czerwono -po pół roku guz powiększył się do średnicy około 1cm i zaczął go spowijać czarny nalot* ból ogromny wraz z uczuciem rwania i swędzenia* bardzo głęboko umiejscowiony* bez możliwości wyciśnięcia wydzieliny -teraz guz czuję zawsze: jak siedzę, leżę, stoję itp.* nalot na guzku jest fioletowo-niebieski* wokół niego jest wydrążony, wklęsły, czerwony okrąg* guzek ma powierzchnię bardzo gładką i nie wyrastają z niego włoski* jeszcze głębiej umiejscowiony (gdy go ściskam nie mogę wyczuć dolnego zakończenia) . Dzisiaj byłam u ginekologa (podobno najlepszego w moim województwie) a ten stwierdził, iż jego zdaniem to może być czyrak, lecz nie jest pewny, bo czyraki same znikają po okresie 2-3 tygodni i nie stwierdził nawet jak dalej mam postępować (nie wspomnę nawet ile policzył sobie za nic nie wartą wizytę). Serdecznie proszę o fachową pomoc, jeśli zabraknie jakiś informacji to proszę napisać, a zaraz je dodam. Pozdrawiam. P.S. Babcia miała raka wątroby, mama problemy z macicą, ja nigdy nie chorowałam na nic poważnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Bez badania trudno mi określić. Taka zmian może sugerować np. zropiałego węzła chłonnego, kaszaka, ropnia podskórnego. Najlepiej w tej sprawie skonsultować się bezpośrednio z chirurgiem. Taka zmiana może wymagać leczenia przez nacięcie (lub wycięcie) i opróżnienie, być może sączkowanie, leczenie wspomagające antybiotykami. Chirurg po bezpośrednim badaniu zadecyduje o dalszym sposobie postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 mam takie pytanie ,rok temy bylam u ginekologa .mialam w okolicach intymnych tzw czyraka ,lekarz mi to wycisnal ,a teraz od roku w tym miejscu pod skora mam malego guzka ,prosze powiedziec mi czy to moze byc normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Radziłbym w tej sprawie udać się na kontrolę do ginekologa. Być może to wznowa czyraka, a być może tworząca się torbiel Bartholina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi