Gość Karol Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Witam wczoraj odebrałem wynik Kolonoskopi! Lecz jest dla mnie nie jasny Materiały w wiekszości stanowią masy nabłonka płąskiego z cechami nieznacznej atypii i parakeratozy.Pytanie czy atypia to cos nowotworowego?Wskazania usuniecie zmiany z marginesem tkanek niezmienionych Pytanie co to ten margines?Mam 27 lat jestem mezczyzna! Czy to coś złego ta atypia bo czytałem ze to coś nowotworowego.Dziękuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Pytanie czy atypia to cos nowotworowego? - tak, komórki nowotworowe mają cechy atypii, kwestia tylko czy to nowotwór złośliwy czy też łagodny Wskazania usuniecie zmiany z marginesem tkanek niezmienionych Pytanie co to ten margines? - oznacza to, że zmiana musi zostać wycięta w całości w zdrowych sąsiadujących tkankach nie objętych patologią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karol Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedz bardzo na nią czekałem zastanawia mnie co oznacza słowo Nieznaczna(atypia)i czy po wycięciu czeka mnie dalsze leczenie typu hemioterapia w tym przypadku?Interesuje mnie to gdyż jestem juz leczony na wirusa retrowirusa jestem seropozytwyny czy nie bedzie to ze soba kolidowało w razie potrzeby dalszego leczenia po operacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Wszystko zależy jaki będzie ostateczny wynik badania histopatologicznego po wycięciu zmiany. Jeśli będzie to zmiana złośliwa, w zależności od stopnia zaawansowania nowotworu być może konieczne okaże się włączenia dodatkowej chemioterapii. W chwili obecnej trudno mówić o szczegółach nie mając ostatecznego wyniku histopatologicznego. Taka chemioterapia niestety może kolidować z zakażeniem wirusowym. Decyzję ostateczną w sprawie leczenia pooperacyjnego musi podjąć onkolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karol Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam .Odnosnie zapytania dodanego ponad pol roku temu na temat mojego stanu i nieznacznej atypi.Prze ten okres caly do tego czasu czulem sie bardzo dobrze.Lecz do tej chwili kiedy pojawilo sie ciagle zmeczenie oslabienie organizmu czeste biegunki jak i przy odbycie pojawil sie guz koloru skóry ktory kłuje i utrudnia siedzenia co to moze byc jest opuchniety po lewej stronie wylkotu odbytu.Do tej pory pomimo wynikow z zeszlego roku nic nie zrobilem bo czulem sie dobrze.teraz stan sie pogarsza na 28 czerwca mam umowiona kolonoskopie czy te objawy biegunki klucie brzucha pod zebrami,oslabienie moze oznaczac ze zaniedbalem bardzo sprawe i doprowadzilem to czegos gorszego boje sie prosze o cenne informacje.Z Góry dziękuje nie wiem co robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karol Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 witam wciaz czekam na odpowiedz kazdego dnia tutaj wchodze by zssiegnac ciekawych informacji lecz niestety nie dostaje odpowiedzi czy moga o nia prosic bardzo bede wdzieczny bo sie martwie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi