Gość Radek Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Witam mam 35 lat. Ostatnio pojawił sie u mnie problem z krwiomoczem, do tego bóle stawów zwłaszcza kolanowych.... Po wizycie u lekarza dostałem skierowanie na USG j. brzusznej. Oto jej wynik: Wątroba niepowiększona o jednorodnej echogeniczności, z prawidłowym rysunkiem naczyniowym. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe, PŻW i ŻW niepowiększone. Pęcherzyn żółciowy cienkościenny, echoujemny. Trzustka prawidłowej wielkości i echogeniczności z nieposzerzonym przewodem Wirsuga. Śledziona niepowiększona, jednorodnej echogeniczności. Nerka prawa 130x51 mm, nerka lewa 152x70 mm. Nerka prawa z przerośniętą kolumną Bertina oszerokości 30 mm. W nerce lewej w części środkowej wyodrębnia się srefa izoechogeniczna wpuklająca sie w obręb echa centralnego o wym. 24x23 mm - w pierwszej kolejności przerośnięta kolumna Bertina - celowa kontrola USG za 3 miesiące. Nerka lewa z silniejszymi echami w sklepieniach kielichów jak od zwłóknień do zróżnicowania z drobnymi, tworzącymi sie złogami, poza tym nerki bez cech kamienicy i zastoju. Przestrzeń zaotrzewna oraz duże pnie naczyniowe jamy brzusznej prawidłowe w obrazie USG. Pęcherz moczowy gładkościenny o transsonicznym świetle. Gruczoł krokowy o wymiarach 32x45x35 mm. BARDZO PROSZĘ O INTERPRETACJE i co dalej z tym robic....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Zmiany typu przerośniętej kolumny Bertina nie powinny dawać objawów typu krwiomoczu. To taka odmiana anatomiczna w budowie nerek. Być może krwiomocz był spowodowany schodzeniem kamieni z nerek (istnieje takie podejrzenie w USG, że są drobne złogi). Myślę, że bóle stawów kolanowych niezależne od problemów z układem moczowym. Na razie trzeba by to skonsultować z ortopedą, wykluczyć dnę moczanową (określić poziom kwasu moczowego we krwi), chorobę reumatoidalną (określić OB, ASO, latex, odczyn Waalera-Rosego). Co do problemów z kwiomoczem świeże wyniki badania ogólnego moczu skonsultować z urologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Joanna Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Proszę udać się do endokrynologa ponieważ kamienie w nerkach i kłkłopoty z kościami, stawami mogą być przyczyną problemu z przytarczycami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi