Gość Beata Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Witam serdecznie. Bardzo proszę o opinię na temat wykonanej biopsji tarczycy.Mam 40 lat i od m-ca leczę niedoczynność tarczycy ( Euthyrox N50 ).W USG wykryto ognisko hypoechogeniczne wielokomorowe o śr.13mm i powiększone węzły chłonne. Wykonałam również badanie BAC tarczycy. Oto wynik biopsji : w aspiracie guzka lewego płata tarczycy stwierdza się płaty i grupy tyreocytów bez cytologicznych cech złośliwości, większość z niepełnymi cechami metaplazji oksyfilnej, elementy tkanki ziarninowej oraz rozproszone komórki szeregu limfoidalnego. Czy to coś groźnego ??? Czy to mogą być komórki *rakowe*? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Wynik raczej nie wskazuje na nic niepokojącego. Oczywiście trzeba go zinterpretować z endokrynologiem. Część komórek ma niewielkie cechy patologiczne mogące sugerować przemianę rozplemową. Endokrynolog powinien zadecydować o dalszym sposobie postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mARZENNA Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 moja mama jest po operacji tarczycy. w wypisie ze szpitala jest informacja po łacinie której nie rozumiem. Mama chciałaby wiedzieć czy zostały usunięte również węzły chłonne. prosze o przetłumaczenie : THYREIDECTOMIA TOTALIS ET LYPHADENECTOMIA COLLI CENTRALIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 THYREIDECTOMIA TOTALIS ET LYPHADENECTOMIA COLLI CENTRALIS - całkowita resekcja tarczycy i wycięcie węzłów chłonnych szyi centralne - z opisu wynika, że węzły chłonne też zostały usunięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi