Gość Małgorzata Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Witam! Zauważyłam powiększoną tarczycę. Poszłam do lekarza, on skierował mnie na badania (USG tarczycy) i wykryto u mnie dwa guzki na (po jednym na każdym płacie). Lekarz wykonał mi biopsję cienkoigłową. Wyszło mi, że nie są to komórki rakowe. Ale później, gdy zrobiłam USG tarczycy (kontrolne) wyszły mi następujące wyniki: *Prawy i lewy płat tarczycy - obustronnie płaty powiększone, o niejednorodnej budowie, duże zmiany torbielowato - guzkowe w obu płatach.* Co to oznacza? Czy powinnam się bać? Czy potrzebna jest operacja? Można to jakoś leczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 To raczej zmiany typu zwyrodnieniowego. Jeśli poziomy hormonów tarczycy są w normie a biopsji wyszła bez cech nowotworu to raczej nie jest to nic groźnego. Co do dalszego leczenia powinien zadecydować endokrynolog. W przypadku dużego powiększenia tarczycy możliwe, że konieczne okaże się leczenie operacyjne. Ale z reguły taki stan leczy się hormonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi