Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Proliferacja maziówki w okolicy chrząstki trójkątnej nadgarstka

Gość basia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,, mam silne bole reki ,teraz mam juz kilka badan i prosze o ocene ,, ,zaczelam diagnostyke w kierunku zespolu ciesni ,nadgarstka-usg nadgarstka- W badaniu USG nadgarstka prawego widoczna proliferacja maziowki w okolicy chrzastki trojkatnej ,bez cech wzmozonego unaczynnienia w bad.PD Chrzastka trojkatna z cechami zmian degrenacyjnych . Wolnego plynu w obrebie kanalu nadgarstka nie stwierdza sie . Bez cech zmian o typie tendinitis. Niejednorodne echo oslonki nerwu posrodkowego-cechy zmian degrenacyjnych ale podobno gorzej jest u mnie z lokcjem --- moje usg lokcja , co prawidlowe nie pisze ,,, dalej jest -- Czesc gleboka przyczepu wspolnego miesni prostownikow do naklkcia o obnizonej echogenicznosci oraz zachowanej budowie wlokienkowej :w badaniu doppler o nieznacznie wzmozonym unaczynnieniu -obraz umiarkowanych zmian tendinopatycznych (lokiec tenisisty) Okolica nadklycia przysrodkowego kosci ramiennej oraz sciegno przyczepu wspolnego miesni zginaczy bez widoocznych zmian patologicznych . Nerw lokciowy o zachowanej budowie paczkowej ,normoechogeniczny * Na poziomie bruzdy w nadklyciu przysrodkowym kosci ramiennej ,pole przekroju nerwu poprzecznego 0.09m2-granicznej wielkosci . W badaniu dynamicznym cech widocznej sublukacij nerwu na tej wysokosci nie stwierdza sie. Ok 1cm ponizej wejscia nerwu pomiedzy glowy miesnia zginacza Lokciowego nadgarstka widoczne uniesienie warstwy korowej Tylno-przysrodkowego zarysu kosci lokciowej ,z z niewielkim dziobastym zaostrzeniem w czesci blizszej przylegajacej do nerwu . Pole przekroju poprzecznego nerwu w tej okolicy 0.1 cm2 echogenicznosc bez zmian ,nie mozna wykluczyc konfliktu tych struktur (o charakterze przewleklym ) Nerw posrodkowy w okolicy stawu lokciowego usg bez zmian.. badanie emg - Opis badania 1.Nieprawidlowy wynik badania przewodnictwa nerwowego -w badaniu nerwu posrodkowego prawego,ograniczone do wlokien czuciowych zaburzenie przewodzenia w odcinku nadgarstek-palec3(na poziomie srodrecza )? 2.w badaniu tozstronnego nerwu liokciowego :a-podczas rejestracij z powierzchni miesni klebika graniczny spadek amplitudy odpowiedzi do poziomu rowka nerwu lokciowego wzwyz ,rejestracja z miesnia1-go miedzykostnego dloni - na poziomie nadgarstka miernego stopnia obnizenie amplitudy ,nasilone do poziomu rowka wzwyz do 60 do ponad 90/?/% ze zwolnieniem szybkosci przewodzenia w okolicy nadklycia do 30 m/s .(norma min -50m/s) 3.Uzyskane wyniki wskazuja na 2 poziomowe uszkodzenie nerwu łokciowego -asonalne lub aksonalno -deminilizacyjne na poziomie stawu lokciowego o srednio-ciezkim stopniu zaawansowania w zakresie wiazki nerwowej zaopatrujace miesnie miedzykostne , wspolistniejace z wczesna faza kanalu Guyona ograniczonego do galezi dloniowej do w/w miesni. 4. nalezy roznicowac z procesem o szerszym zasiegu -polineuropatia z obecnoscia zmian nasilonych w miejscach predysponowanych do powstawania tz . zespolow z ucisku 5.wskazana ocena usg nadgarstka i lokcia .. I to wszystko co wiem ,,prosze o ocene .. nie wiem co myslec o tym ,zalezy mi na sprawnej rece , ,,, ,,,pozdrawiam basia

Bez cech zmian o typie tendinitis. - oznacza brak cech zapalenia ścięgien Niejednorodne echo oslonki nerwu posrodkowego-cechy zmian degrenacyjnych - oznacza zniszczenie zwyrodnieniowe nerwu pośrodkowego Nerw łokciowy może buc uciśnięty przez sąsiadujące struktury tkankowe w zakresie stawu łokciowego w badaniu USG. Takie wyniki wskazują na ucisk nerwu łokciowego w odcinku stawu łokciowego i stawów nadgarstka, a nerwu promieniowego w zakresie nadgarstka. Wynika z tego, że ma pani dwa zespoły uciskowe w zakresie nadgarstka i stawu łokciowego. Trzeba w tej sprawie skonsultować się z ortopedą. Zapewne będzie konieczny zabieg w tym przypadku celem odbarczenia nerwów.

Bardzo dziekuje za odpowiedz , ,dopiero dzis ja zauwazylam ,, jestem bardzo wdzieczna ,, zostalam zapisana na zabieg , ,, ale termin jest bardzo bardzo odlegly ,,, Mysli pan ze samoistnie moze nastapic poprawa ,,, mam taka szanse ,,? czy powinnam powtorzyc badanie emg ? oszczedzam reke ,,nie wysilam jej , ,sa dni ze wydaje sie lepiej ,,ale niekiedy noca budzi mnie taki bol ,,ze moglabym plakac ,,, bardzo dziekuje za odpowiedz ,,

Mysli pan ze samoistnie moze nastapic poprawa ,,, - raczej nie mam taka szanse ,,? - raczej na pewno do tego nie dojdzie, a wręcz może się pogorszyć czy powinnam powtorzyc badanie emg ? - nie ma takowej potrzeby, nie ma wyjścia trzeba taki stan operować

Witam serdecznie pozwole sobie wrocic do mojego problemu ,, do tej pory jakos sobie radzilam z reka , od kilku dni jest zle ,boli mnie cala reka az do glowy ,zaczelam ja nosic na temblaku ,,przeciwbolowe malo pomagaja .. Niestety termin mam na 2013 rok ,,, czy w zwiazku z tym powinnam sprobowac ,zlozyc dokumenty w innym szpitalu ? Boie sie ze to za dlugo tyle czekac , , dlon dretwieje ,, mam coraz bardziej uczucie ze robie sie niesprawna ,, czy oczekiwanie moze zaszkodzic ? w powrocie do sprawnosci .. basia

Basiu szukaj innego szpitala najlepiej kliniki prywatnej ktora robi zabiegi na nfz. ja na zabieg na ciesn nadgarstka czekalam tylko 5 tyg. na druga reke rejestrowalam sie w czerwcu(pod koniec) chcialam termin na poczatek sierpnia i byl wolny na 8. szukaj dzialaj nie ma co sie meczyc tak dlugo. w twoim przypadku pewnie bedziesz miala 2 zabiegi jeden na odbarczenie nerwu w lokciu i jeden na nerwy w nadgarstku. skad jestes?

szoda ze tak daleko. ja w poznaniu znalazlam klinike. a poszukalam ja w necie:-) napisz posta na forum ktore ci podalam. moze ktos z lublina sie odezwie. wiem ze w warszawie jest taka klinika i nie czeka sie zbyt dlugo. ale ja do poznania mialam blizej . takie czekanie moze tylko zaszkodzic bo nerw ciagle sie degeneruje i czym dluzej to gorzej dla sprawnosci dloni. im bardziej uszkodzony tym trudniej sie reneneruje a moze i wcale sie w pelni nie zregenerowac . wiec mysle ze nie warto biernie czekac na zabieg w jednym szpitalu tylko poszukac w necie w miastach do ktorych mozesz dojechac (nie ma rejonizacji teraz) podzwonic i popytac co i jak