Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Obrzęk po operacji przepukliny mosznowej

Gość Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztof

Witam. Właśnie jutro mija drugi tydzień jak jestem po operacji dużej przepukliny mosznowej . Moje pytanie jest takie : jak wygląda przebieg wchłaniania się obrzęku po takiej operacji?. Opisze jak to wygląda u mnie . Dzień po operacji żadnego obrzęku nie było, pojawił się w drugiej dobie po operacji wyczułem po prostu w mosznej jakiś płyn .Byłem u Chirurga i urologa, miałem robione USG powiedzieli ze to normalne i że to się wchłonie. Teraz wyczuwam ze płynu jest mniej, ale w środku wyczuwam od otworu pachwinowego coś lekko twardego i to właśnie mnie niepokoi. Czy mój niepokój jest uzasadniony czy po prostu to tak ma być- proszę o odpowiedzi na moje pytania. I jeszcze jedna rzecz, jak byłem na kontroli w tamtym tygodniu i miałem robione to usg, to lekarz przepisał mi antybiotyk-unidox 2x1 (który oczywiście cały czas przyjmuję zgodnie z zaleceniem lekarza) Pozdrawiam, Krzysztof

jak wygląda przebieg wchłaniania się obrzęku po takiej operacji? - taki obrzęk czasami może wchłaniać się nawet 4-6 tygodni, jest to bardzo powolny proces Czy mój niepokój jest uzasadniony czy po prostu to tak ma być - to prawdopodobnie zgrubienie związane z samym procesem zaopatrzenia kanału pachwinowego po usunięciu przepukliny (nawarstwienie tkanek, szwy), takie zgrubienie powoli powinno mięknąć, ale proces jest długi, czasami trwa nawet i rok - antybiotyk zapewne przepisał lekarz, aby przyspieszyć proces wchłaniania się obrzęku