Gość Daria Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Mój brat ma 34 lata i ciezkie ostre zapalenie trzuski, marskosc watroby. Lezy w szpitalu juz 60 dobe, zywienie przez ten czas tylko dojelitowo. Spadek masy ciala ok 25 kg.Przeszedl ok 5 operacji. W 25 dobie odma oplucnowa to dzis dren zalozony. 5 dni temu mial operacje, ale zaliczona zostala do nie udanych bo chirurg nie dostal sie do przetoki a bylo to podobno konieczne. Przed operacja mial sie nawet zewnetrznie dobrze, nie mial goraczki, cisnienie i tetno w normie. Chce zeby zyl i nie wiem juz co robic. Chce tylko wiedziec czy ma jakies szanse na przezycie i czy ta przetkoka nie zamknie sie sama? Co sie bedzie dzialo w nastepstwie jakie jeszcze powiklania? Kiedy wreszcie bedzie wiadomo czy sá jakies szanse na uratowanie go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jola Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Mój tata miał OZT martwiczo-krwotoczne. Ma 52 lata. chorował pół roku. Miał operację usuwania ropni na trzustce, potem 3 tygodnie płukania trzustki (wypłukiwania martwicy). Też mu się zrobiła przetoka trzustkowa (z brzucha wypływał ponad 1l soku trzustkowego dziennie). Spadek masy ciała 15kg (z 80kg). Zajmował się nim profesor z Pomorskiej Kliniki Akademii medycznej w Szczecinie. W szpitalu spędził ponad 3 miesiące (z przerwami). Obecnie czuje się już znacznie lepiej. Przetoka zamknęła się sama. Chociaż mówili, że raczej się nie zamknie. To bardzo ciężka i długotrwała choroba. Ale nawet w najgorszej postaci (taką miał mój tata) można z tego wyjść. Twój brat jest młody, co znacznie zwiększa jego rokowania. Ale uzbrojcie się w cierpliwość, bo to trwa strasznie długo, jest wyniszczające dla organizmu i ta choroba daje dużo nieprzyjemnych niespodzianek i powikłań. Powodzenia i dużo cierpliwości życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi