Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Strzelanie i przeskakiwanie w stawie biodrowym

Gość Karol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 29 lat. Od kilku miesięcy mam problemy ze stawem biodrowym. Kiedyś zauważyłem poprzez przypadkowe przyłożenie dłoni na staw biodrowy podczas chodzenia, że coś w nim przeskakuje i strzela. W lewym stawie tak nie mam. Wtedy nic mnie nie bolalo. Jedynie przeskakiwało. Ostatnio od około 2 tygodni pojawił się ból w stawie biodrowym. Przeskakiwanie nadal występuje. Dodatkowo czsem boli mnie kolano i kość udowa. Jednak najbardziej mi dokucza ten staw biodrowy. Dodam też, że prawą nogą moge wykonywać takie same ruchy jak lewą. Mogę bez problemu założyć nogę na nogę. Jak rano wstaję nic nie jest zesztywniałe. Jak rano wstanę z łóżka to ból nie występuję od razu. Pojawia się po około 5-10 min chodzenia (rano wstaje, ide do sklepu na zakupy, wracam, chodze troche po domu, wychodze do pracy - jak wychodzę do pracy to ból się pojawia). Czasem w ciągu dnia jak ból się zmniejsza. Jak się położę to ból znika. Jedynie jak np kucam przez jakąś chwilę i potem wstaję to prawa noga jest dużo bardziej *zmęczona* i mam mniej *siły* podczas wstawania z kucania. W ubiegłym roku miałem rtg kręgosłupa lędźwiowego. Na opisie zdjęcia mam zniesioną fizjologiczną lordozę. Mam 194 cm wzrostu i mam ardzo duże przestrzenie między kręgami w odcinku lędźwiowym - tak mi lekarz powiedział jak oglądał zdjęcie. Nadmienię też, że ból stawu biodrowego były poprzedzone bólem w okolicy krzyżowej, w dole pleców. Miałem też uczucie jakby mnie bolało jądro, choć podczas dotyku ono nie bolało. Byłem nawet u urologa z jądrami, który nic nie stwierdził podczas badania. Wydaje mi się, że mam nerwicę lękową i bardzo boję się o swoje zdrowie - wszystko co mnie zaczyna bolec zwalam na nowotwór. Mam też coś takiego co mogę nazwać *wędrującym bólem po organizmie* - mam takie okresy, że mnie bolą różne miejsca w organizmie. Do tej pory zawwsze była to jama brzuszna. Dotyczyło to: - wątroby - przez kilka miesięcy - okolice trzustki - 2 miesiące - jelito grube - ok pół roku. Bóle te były dziwne, ponieważ znikały przy dotykaniu bolących miejsc. Teraz ból przeniósł się na staw biodorowy i przeszkadza mi w normalnym chodzeniu. Czasem jak długo siedzę muszę to rozchodzić przez kilka kroków. Dodam też, że jak się czymś zajmę i nie myślę o tym to ból się bardzo zmniejsza a nawet znika. Jednak ciągle pozostaje to strzelanie. I nie jest to takie strzelanie w stawach jak często się to spotyka. Robiłem jakieś 3-4 tyg temu badania (wtedy już mnie bolało to jądro i pobolewała noga). Robiłem następujące badania w skrócie: - OB = 2 - CRP= ujemne - test waler rosa = ujemny - morfologia - wszystkie wskaźniki w normach - wątroba - dobra - badanie prostaty PSA - dobre - TSH - dobre - mocz - dobre - pasożyty - wyniki ujemne Takie badania robię, ponieważ mam postawioną diagnozę IBS (jakieś półtora roku temu) i kontrolnie robie sobie rozbudowaną morfologię. Poniżej napiszę kilka pytań: 1. Czy może być objaw choroby nowotworowej w kościach (przrzuty z organizmu) przy założeniu powyższych badań? 2. Czy może to być rak jąder dający takie objway bólowe w kościach? 3. Czy mogła się rozsypać lub popękać kość biodrowa? 4. Czy konieczna będzie operacja na staw biodrwy? 5. Są jakieś ćwiczenia, poprzez które mógłbym sprawdzić co to może być za choroba? Np jakieś odruchy, itp, itd? 6. Może to być jakieś zapalenie stawu? Jeśli tak to przy ujemnym wlaer rosie i OB=2 może tak być? 7. A czy może to być zwichnięcie stawu biodrowego? Zmniejają się wtedy wyniki krwi? Jakie? 8. Co może sugerować, że jak rano wstaje to mnie na początku chodzenia nic nie boli, dopiero potem? Dziękuję za doczytanie do końca i bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

ja mam to przeskakiwanie w prawym biodrze..wydaje się jak by to kośc przeskakiwała lecz powiedzieli mi że jest to skurczone ścięgno . I ze nadwyrężyłem je grając bez rozgrzewki..*/ (gram w piłkę nożną) stosuję różnego rodzaju maści rozgrzewające i cały czas leże w łóżku *D ból już ustępuje *D i przeskakiwanie również zaczyna znikać :)

No ładnie czytam to i nie wierze masz wszystkie dokładnie te same objawy co ja wedrujace bóle w tych samych miejscach ja tak samo jak Ty jestem hipochondrykiem strasznym odezwij sie na gg 4855296 to pogadamy mam na to teorie *-)

prawdopodobnie nierówne ułożenie talerzy miednicy nawzajem do siebie co powoduje nieprawidłowy i upośledzony obieg krwi tętnicy udowej, stąd ból nogi i jądra. Ból kręgosłupa oczywiście naturalny, skolioza. Radziłbym wizytę u dobrego chiropraktyka - dodatkowo intensywna fizjoterapia. w dzisiejszych czasach to niemalże plaga.

Miałem podobne objawy do tego stopnia że skręcałem się z bólu (ból jąder).Urolog Stwierdził problem z krękosłupem (nic z jądrami). Trafione! Wizyta u ortopedy prywatnie dała efekt po tygoniu ból przeszedł po trzech wizytach wróciłem do normalnego życia ( kosz niecałe 200 zł)

nie trzeba wydawac 200 zł na urologa,ortopede.Wystarczy (w przypadku pana założyciela watku) 80 zł na psychologa i nie jest to złośliwośc z mojej strony tylko troska. Pozdrawiam.