Gość Anna Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Witam! Mam pytanie odnośnie wyniku rezonansu magnetycznego kręgosłupa szyjnego, który brzmi: Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej, z kyfotycznym wygięciem środkowej części kręgosłupa szyjnego - szczyt kyfozy c4/c5. Obustronnie w odcinku c2-c6 widoczne płaszczyznowe, wzmacniające się, niewielkie pogrubienie worka oponowego - do badania kontrolnego ze względu na stwierdzane objawy kliniczne. Moje pytanie brzmi - o czym świadczy to pogrubienie worka oponowego, co może być przyczyną? I czy może to dawać objawy bólowe w postaci rwy szyjno-ramiennej? Z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Takie pogrubienie worka może być tylko anomalią anatomiczną (odmiennością w budowie worka oponowego) albo być spowodowany przewlekłym uciskiem kręgosłupa (skrzywienie). Raczej taki stan nie powinien wywoływać dolegliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 A czy może świadczyć o rozroście - miałam usuwanego naczyniaka- na poziomach th3-th5 - na oponie i wokół korzeni owinięte sploty naczyniowe, i zastanawiam się, czy ten pogrubiony worek oponowy może świadczyć o tym, że wyżej jest to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi