Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Tępy ból brzucha i wędrujące bóle kości

Gość Piotr64

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotr64

Dolegliwości brzuszne pojawiły się około 10lat temu. Ból o charakterze tępym umiejscowiony po lewej stronie. Wykonana kolonoskopia i gastroskopia nie wniosły niczego nowego. Badania krwi standardowe właściwie bez uwag z wyjątkiem przesunięcia w proteinogramie w kierunku gamma. Od tego czasu wykonałem mnóstwo badań od usg jamy brzusznej do rezonansu kręgosłupa włącznie. Od roku ból (choć ja wolę używać słowa dyskomfort) stal się mocno uciążliwy. Umiejscowiony jest centralnie w podbrzuszu (tuż nad wzgórkiem łonowym) tylko jakby w głębi ciała. Do tego doszły wędrujące bóle kości (choć wszelkie podstawowe badania wykluczyły RZS i wogóle stany reumatoidalne). W rozmazie krwi też od kilku lat to samo tzn. niewielka przewaga limfocytów nad granulocytami (lub po równo) nowością pojawiły się zwiększone eozonofile (ok 7%) i podwyższone OB (ok 14-16). Badanie TK z kontrastem jamy brzusznej nie wykazało nic nowego. Pół roku temu wykonane gastroskopia i kolonoskopia również bez uwag. Proszę o pomysł na dolegliwości - są na tyle dokuczliwe ,że potrafią obudzić ze snu. W razie czego mogę podać bardziej szczególowe wyniki.

Objawy jakie podałeś występują w b. rzadkiej chorobie - chorobie Faby*ego (czyt. Fabrjego lub ch. Fabry). Bóle kości, oraz brzucha (podbrzusza) to jeden z pierwszych objawów. Występuje również charakterystyczna wysypka oraz inne objawy (nie koniecznie wszystkie, i w różnym nasileniu u różnych osób). Bóle kości są podobne do tych w reumatoid. zap. staw. (ale mogą byc silniejsze) U mnie również przez kilka lat podejrzewali młodzieżowe zapalenie stawów. Dopiero po latach zdiagnozowano Fabry.