Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Pieczenie w środkowym podbrzuszu

Gość Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariusz

Witam, szukałem wątek, który dotyczyłby mojego przypadku, lecz go nie znalazłem. Od paru lat odczuwam pieczenie w środkowym podbrzuszu tj. tuż pod pępkiem. Zdarza się ono raczej o dowolnej porze dnia (mam wrażenie, że raczej po posiłku, aczkolwiek bóle są na tyle częste, że ciężko to określić jednoznacznie). Zauważyłem, że po naciśnięciu w rejon bólu (pieczenia), ból ten ustaje. Następne objawy to brak tycia. Utrzymuje stale swoją żałosną niską wagę 62 kg co w współczynniku BMI klasyfikuje mnie na skraju niedowagi i wagi prawidłowej. Cały czas utrzymuje stałą wagę i z trudem przychodzi mi utycie chociaż 1 kg. Następnym problemem jest dziwne zjawisko a mianowicie jak palę papierosa lub piję herbatę (z herbatą zdarza się rzadziej) po posiłku mam nagły atak czkawki. Brakuje mi apetytu, jem powoli chociaż samo spożywanie posiłku nie wiąże się z żadnymi dolegliwościami. Na koniec dodam, że od dawna mam problemy żołądkowe, jak miałem 7-9 lat często wymiotowałem. Po zmianie klimatu i przerzuceniu się na dietę bardziej tłustą miewałem silne biegunki. Te kwestie ustały i zostało to o czym wspomniałem wyżej. To wszystko przełożyło się na ogólne zmęczenie, apatie a w okresie dojrzewania na zawroty głowy. Przepraszam, że się tak bardzo rozpisałem, ale zależy mi zakończyć ten bagatelizowany przeze mnie problem, za miesiąc udaję się do gastrologa, lecz chciałbym uzyskać wstępną poradę.

Gość haemophilus

Pana objawy mogą wskazywać na zmiany w obrębie przewodu pokarmowego tj. chorobę wrzodową, stan zapalny jelit, nietolerancję pokarmową, choroby trzustki. Warto skonsultować się właśnie z lekarzem w celu ustalenia dokładnej przyczyny. Wymienione objawy nie są charakterystyczne, przynajmniej w tym opisie dla konkretnej jednostki chorobowej i należy przeprowadzić diagnotykę tj. badania krwi, usg jamy brzusznej, ewentualnie badania endoskopowe.