Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Silny ból kręgosłupa

Gość Joasia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nazywam się Joanna i od ponad roku męczy mnie ból w kręgosłupie. Początkowo był on bardzo rzadki, wręcz niewidoczny, z czasem jest coraz gorzej. Ból na początku polegał na tym, że lekko przeskakiwało mi w kręgach jak zawsze np. po nocy, później przybrał na sile i stawał się nie do zniesienia, nie pomagały mi żadne leki przeciwbólowe, nie mogłam się normalnie wyprostować bo coś jakby zatrzymywało i właśnie to było tak bolesne. Na tyle, że aby móc normalnie funkcjonować musiałam się na chwile położyć. Teraz jest jeszcze inaczej, gdy przez chwilę siedzę w jednej pozycji a później ją zmieniam przez cały kręgosłup przeskakują mi -chyba- kręgi. Jest to niemiłe uczucie a przy tym (co mnie dziwi) siedzące obok mnie osoby to słyszą. Muszę również dodać, że mam częste bóle w klatce piersiowej i od czasu do czasu drętwieją mi ręce a od pewnego czasu zdarzają się również skurcze w dłoniach oraz nogach. Oczywiście miałam robione badania. Dwa razy RTG z którego wynikło, że mam skoliozę oraz lordozę. Było również USG... nic. Byłam u 3 lekarzy i każdy powiedział mi co innego. Pierwszy, że podejrzewa chorobę scheuermanna. Miałam pójść na 2 tyg. rehabilitacje ale okazało się, że miejsce nie jest godne zaufania. Następny... w sumie nie wiedział co mi może być dlatego wahał się miedzy odpowiedzią pierwszego lub po prostu skrzywieniami. Ostatni nie widział problemu. **Poprostu przez szybki wzrost** orzekła pani doktor po powierzchownym zbadaniu(choroba scheuermanna również jest przez wzrost). Przepisała ćwiczenia, basen i odpowiednie siedzenie. Lecz tu tkwi kołopot, ćwiczenia robiłam na basen chodziłam, a trzymanie się prosto na krześle niewiarygodnie mnie męczyło... no i bolało no i boli coraz bardziej. Może to właśnie przez wzrost lub skrzywienie czy ta choroba. Chce coś wiedzieć na pewno więc proszę o pomoc,

byc może nigdy nie zwracałaś uwagi na to w jakiej pozycji chodzisz, siedzisz czy śpisz, czy plecy były wyprostowane czy nie...teraz odczuwasz to przez ból. Próbujesz się prostowac ale sprawia Ci to ból przez co męczysz swój kręgosłup który potem boli...ale problem może tkwi gdzie indziej a ból ma inne pochodzenie...