Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Kłujący ból z prawej strony klatki piersiowej tuż pod żebrem

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

3 dni temu kichnąlem mocno i coś tak jakby strzeliło mi w okolicach klatki piersiowej. Od tego czasu przy kichaniu, a także przy gwałtownych zmianach pozycji, głebokich wdechach i wydechach itp odczuwam kłujący ból pod prawą piersią, w miejscu gdzie są jeszcze żebra (ból taki jakby pochodził spod żeber). Na ciele w tym miejscu nie widać żadnych znaków, zaczerwienień czy opuchlizn. Ból odczuwam również gdy uciskam to miejsce. Ból jest najbardziej dotkliwy przy kichaniu (trwa też wtedy troszkę dłużej niż przy innych czynnościach). Mam 22 lata, prowadzę w miarę aktywny tryb życia, ale w tygodniu w którym dopadła mnie ta dolegliwość nie prowadziłem żadnej aktywności fizycznej. Mam alergię na pyłki traw, co sprawia, że bóle przy kichaniu mocno utrudniają mi życie :) Poza lekiem na alergię (Zyrtec) nie zażywam żadnych leków. Czy powinienem już udać się do lekarza, czy może odczekać parę dni?

Gość haemophilus

Najlepiej udać się do lekarza. Być może to tylko naderwanie ścięgna mięśnia ale przy gwałtowym kichnięciu mogło dość do powstania odmy opłucnej, stąd warto ją wykluczyć poprzez badanie lekarskie, ewentualnie wykonując rtg klatki piersiowej.