Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie naczyniaka

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Panie doktorze 3,5 roku temu uderzył w lewe podudzie tramwaj- lekarz stwierdził silne stłuczenie, nie miałam gipsu. Obrzęk się zagoił po 2 tyg. Od tamtej pory nie miałam żadnego urazu w łydkę.Od 2 lat boli mnie lewe podudzie a właściwie jego tylno- zewnętrzna część. Ortopeda wysłał mnie do reumatologa, reumatolog do onkologa a onkolog do chirurga naczyniowego i tak od pół tora roku tułam się po lekarzach a mam 25 lat , ból jest większy piecze i zaczynam gorączkować. USG wskazuje - podejrzenie naczyniaka. Noga mnie piecze jest gorzej a lekarze mnie odsyłaja na kolejne odległe terminy. USG brzmi: w odległości 13,5 cm od podeszwy po stronie tylno-wewnętrznej kości strzałkowej na pograniczu m. strzałkowego krótkiego i przedziału głębokich zginaczy na przebiegu pęczka naczyniowo- nerwowego widoczna jest zmiana ogniskowa o wymiarach 10x10x18mm hypoechogenna na obwodzie z centralnymi przestrzeniami obwodowymi. Na powierzchni bocznej/ strzałkowej oraz tylnej uwidocznionej zmiany oraz w jej obrębie stwierdza się obecność drożnych naczyń tętniczych. Proszę o pomoc. Ania

Gość haemophilus

To prawdopodobnie naczyniak, którym powinien zająć się chirurg naczyniowy. Także to z nim już należy się konsultować i to on zadecyduje o dalszym leczniu. Doraźnie może Pani stosować aspirynę.