Gość Aneta Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Witam. Wykryto u mnie liczne torbielowate zmiany w obu sliniankach przusznych, w platach powierzchniowych i glebokich, najwieksza 21 mm, reszta okolo 0,5 cm. Przewaznie powiekszaja sie podczas jedzenia, czasami podczas przelykania sliny... do dosc duzych rozmiarow, co jest bardzo widoczne.Powoduja problemy z jedzeniem, czy otwieraniem ust.Po kilku minutach ulegaja zmniejszeniu i wszystko wraca do normy. Na pocztatku zrobiono mi przez przypadek usg w ramach pewnych cwiczen, a potem w ramach nastepnych MR. Niestety pozniej mnie zostawiono samej sobie. Na wlasna reke probowalam cos z tym zrobic wiele nie zdzialalam. Po konsultacji z laryngologiem, uslyszalam,ze gdy sie powiekszy owa torbiel prosze pomasowac i samo przejdzie. Inny lekarz z pewnej kliniki potraktowal mnie lekcewazaco. Moje pytanie brzmi, czy jest sie czym przejmowac... jak tak to co mam robic?Prosze o szybka odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 są to powiększone zbiorniczki śliny, nie są one problematyczne oprócz chwil gdy wydziela się dużo śliny i powoduje to napięcie i powiększenie się owych tworów. Wyciskanie(masowanie)gruczołów usuwa nadmiar śliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi