Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Uraz kręgosłupa w odcinku szyjnym i lędźwiowym

Gość Aleksandra

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Aleksandra

Witam! Mam pytanie, mój przyjaciel obudził się po trwającej ponad 20 dni śpiączce, w którą zapadł w wyniku urazu kęgosłupa w odcinku szyjnym i lędźwiowym. Odzyskał po przebudzeniu czucie w dłoniach, w odcinku górnym ciała oraz w narządach płciowych. Nie czuje niestety nóg,jest podłączany do jakiś elektrod, oraz mial w sobote operację gdzie miano mu wszczepic coś co będzie pobudzać nerwy, co to takiego? Lekarze mówią,że jest szansa na to, że wstanie na nogi- czy jest taka szansa, skoro czucie w górnej partii ciała odzyskał tak szybko a w dolnej nie. I ciągle utrzymuję się silny ból? Tak bardzo wierzę w to że mu się uda. Proszę powiedzieć jak duże szanse na to i czy wogóle są, skoro to takie poważne. Z góry dziękuję.

Gość haemophilus

Czy mogłaby Pani napisać więcej danych klinicznych? W jakim stopniu jest uszkodzony rdzeń kręgowy, na jakim poziomie dokładnie. Czy przyjaciel choruje na coś przewlekle? Jeżeli jest szansa na odzyskanie sprawności to należy postępować tak, aby przystopować zanik mięśni, czyli zapewnić rehabilitację i zachęcać do tego. Wszczepione urządzenie ma prawdopodobnie na celu stymulację mięśni, zapobiegając zanikowi.

Gość Aleksandra

Dobrze postaram sie dowiedzieć coś więcej, wiem,że ma uszkodzony jeden kręg w odcinku lędźwiowym oraz jeden w odcinku szyjnym, niestety nie wiem który. Wiem, że czuje górną część ciała niestety nie nogi. Miał jakąś kąpiel, on nie wie czemu miala ona służyć. Leży w szpitalu za granicą, niestety nie mogę być przy nim. Mam nadzieję, że mu pomogą. Ni on nigdy nie chowrowal na nic przewlekle, jest wysportowanym silnym mężczyzną, całe życie trenował sport, zapasy, biegał. Ma silne mięśnie - myślę, że to też jakoś mu pomoże.Czyli to urządzenie wszczepia się osobom, które mają szansę na powrót do zdrowia, tak?Gdy tylko dowiem się czegoś więcej napisze. Bardzo dziękuję za odpowiedź. To dla mnie ważne.Nie