Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przewlekły stan zapalny kaletki piętowej

Gość Mehmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie dotyczące przebiegu przewlekłego stanu zapalnego kaletki piętowej (glębokiej). Jak długo może trwać ten stan? Oczywiscie miejsce nie jest obciazane i jest poddane leczeniu. Chodzi mi o orientacyjny czas. Pozdrawiam

Przewlekłe zapalenie kaletki ścięgna achillesa, to jedno z najgorszych. W zależności od bardzo wielu czynników, i od tego, czy sie ma pewne predyspozycje, wyleczenie tego stanu jest łatwe,trudne, bardzo trudne i niemożliwe. Nawet operacyjne usunięcie kaletki nie zawsze daje spodziewane rezultaty. W moim przypadku stan zapalny trwa z krótkimi przerwami od 4 lat i słabo widać, by miał się skończyć. A ponieważ trwa tak długo, pojawiły sie nadżerki, czyli raczej nieodwracalne zmiany. Przewlekły stan sugeruje, że leczenie nie nastąpiło bezpośrednio po kontuzji. A z przewlekłym, to niestety można bawić się do śmierci. Alternatywną metodą jest amputacja :) - żarcik Najbardziej skuteczne terapie w kolejności od najskuteczniejszej: Czynniki wzrostu fala uderzeniowa (jonoforeza/ultradźwięki/laser/krio) ------------------------------------------ ćwiczenia manualne - rozciąganie to na każdym etapie odpowiednio dawkowane poprawia/wspomaga rehabilitację

W reszcie coś konkretnego. 1 metoda pomaga ale po 1 miesiacu ból powraca, 2 metoda także pomaga ale jak sie robi jeszcze wolne po zabiegach ze 3-4 tygodnie. Czynnika wzrostu nie próbowalem. No zabawa jest przednia z tą kaletka, bo jak sie odpuszcza obciazanie, to bol znika, zaczyna sie obciazanie, bol pomalu ale jednak powraca i na nowo puchnie. Czasowo tez nic pewnego, bo mialem wolne 15 tygodni i w tym czasie lekkie truchtanie i nic to nie dalo. Wycinać nie ma sensu. Wstrzykiwać sterydy także nie. Fala pomaga bardzo. Ale nie mozna wtedy jej obciazac, bo ja normalnie obciazalem i caly zabieg g.... w sumie dał.

Ta dolegliwość jest zmorą i porażką wielu ortopedow. Nikt nie ma skutecznej broni na to dziadostwo. Wedlug ksiażkowego leczenia to powinno się leczyć od 2 do 4 tygodni i po zabawie. Chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie usztywnienie stawu na 3-4 tygodnie innego wyjcia chyba nie ma.

Ja też mam ten problem. Ostatnio byłem na USG i wykazało, że mam lekko powiekszoną kaletke piętową, ściegno i osciegno bez zmian. Oczywiście jest płyn w kaletce. Moje pytanie brzmi, jakie są prawidłowe rozmiary kaletki piętowej? Czy odciązenie tego miejsca ( nie bieganie i brak nadwyręzania tej nogi) spowoduje wygojenie tej kaletki? Smaruje naproxenem i viprosalem. Odciazylem tą nogę od wysilku już na 5-6 tygodni czasu. Nie mam bólu ale czasami coś mnie lekko zakłuje. Jak dlugo jeszcze odciazyć? Slyszalem, ze 12 tygodni leczy sie przewlekly stan zapalny......